Ook WK-kwalificatie wordt nog zware klus voor bondscoach Blind

Bondscoach Danny Blind blijft vooralsnog weinig bespaard. De voormalig assistent-coach die na het ontslag van Guus Hiddink vorige maand de taak heeft gekregen om Oranje naar het EK 2016 in Frankrijk te leiden, is andermaal met een zware opgave opgezadeld. Bij de loting voor de WK-kwalificatiepoules zaterdag in Sint-Petersburg heeft Oranje een van de zwaarst mogelijke groepen geloot: Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. Alleen groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK 2018 in Rusland. De acht (van de negen) beste nummers twee spelen play-offs. „Mooie tegenstander motiveren alleen maar”, aldus Blind.

De kwalificatie voor de twee eerstvolgende eindtoernooien is inmiddels verre van een zekerheidje geworden. Oranje mag, om zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK 2016, eigenlijk geen steken meer laten vallen in de vier resterende kwalificatieduels. Momenteel staat Oranje derde met vijf punten achterstand op IJsland en drie op Tsjechië. In september wacht eerst IJsland (thuis). Daarna volgt Turkije (uit), dat op twee punten achter Oranje staat in de strijd om de derde plek. Die geeft recht geeft op een barrageduel. De nummers één en twee plaatsen zich direct, net als de beste derde.

De WK-kwalificatiereeks begint daarna voor Oranje met een uitduel op 6 september 2016 tegen het Zweden van sterspeler Zlatan Ibrahimovic (33). De campagne wordt afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Zweden op 10 oktober 2017.

In een interview met De Telegraaf vanochtend zegt Blind verrast te zijn geweest over het vertrek van Hiddink, wiens contract na het gewonnen duel tegen Letland volgens de KNVB ‘met wederzijds goedvinden’ werd ontbonden wegens tegenvallende resultaten. Blind: „We sloten het laatste duel winnend af dus dan verwacht je dat de staf bij de volgende wedstrijd hetzelfde is. Ik werd opeens met het opstappen van Guus geconfronteerd, waardoor mijn dienstverband als bondscoach naar voren werd geschoven.” Blind zou eigenlijk pas na het EK 2016 bondscoach worden. (NRC)