‘Ontsnapte Amsterdamse crimineel opgepakt in Spanje’

Foto ANP / Ferdy Damman

De Amsterdamse crimineel Ali B. (23) is gisteren aangehouden in het zuiden van Spanje. Hij werd opgepakt in havenstad Algeciras, van waar boten vertrekken naar het Noord-Marokkaanse Tanger, zo meldt Het Parool zojuist. De vuurwapengevaarlijke B. ontsnapte twee weken geleden tijdens een tijdelijk verblijf uit een psychiatrische instelling in Den Dolder.

De Nederlandse politie maakte de afgelopen weken intensief jacht op B. en deed volgens de Amsterdamse krant tevergeefs invallen in woningen van zijn familieleden. De recherche had tips gekregen dat hij daar ondergedoken zat. De politie kon tegenover Het Parool nog niets zeggen over de manier waarop B. in Spanje is aangehouden.

B. zit momenteel een driejarige celstraf uit in de gevangenis van Zwolle, vanwege geweld en wapenbezit. Hij zat tijdelijk in de inrichting in Den Dolder voor een vrijwillige anti-agressietraining en gebruikte medicijnen om zijn woede te onderdrukken. Die had hij na zijn ontsnapping niet tot zijn beschikking.

De broer van Ali B. werd in mei veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012.

    • Joost Pijpker