Verenigde Staten en Ethiopië versterken samenwerking tegen Al-Shabaab

De Amerikaanse president Obama heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Ethiopië met premier Hailemariam Desalegn gesproken over terrorismebestrijding, Amerikaanse investeringen en mensenrechten. Op het eerste punt hebben de twee landen elkaar hard nodig, op het laatste punt liggen ze ver uit elkaar.

President Barack Obama op een persconferentie met de Ethiopische premier Desalegn
President Barack Obama op een persconferentie met de Ethiopische premier Desalegn AFP Photo / Saul Loeb

De Amerikaanse president Obama heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Ethiopië met premier Haile Mariam Desalegn gesproken over terrorismebestrijding, Amerikaanse investeringen en mensenrechten. Op het eerste punt hebben de twee landen elkaar hard nodig, op het laatste punt liggen ze ver uit elkaar.

Obama is de eerste Amerikaanse president die Ethiopië bezoekt; hij arriveerde gisteravond in de hoofdstad Addis Abeba. Zijn bezoek aan het Oost-Afrikaanse land is omstreden, gezien Ethiopië een slechte reputatie heeft op het gebied van mensenrechten en persvrijheid. Vrijdag bracht hij een bezoek aan Kenia, het land waar zijn vader is geboren.

Samenwerken tegen Al-Shabaab en voor Zuid-Soedan

Een belangrijk gespreksonderwerp was het bestrijden van de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab in buurland Somalië. De Verenigde Staten en Ethiopië gaan hun samenwerking daarin opvoeren. Momenteel wisselen de twee landen inlichtingen uit en voeren Ethiopische militairen geregeld aanvallen uit op Somalisch grondgebied.

Obama’s bezoek aan Ethiopië viel samen met een aanslag op een luxe hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij volgens persbureau Reuters minstens vijftien doden zijn gevallen. De aanslag laat volgens Obama duidelijk zien dat er ‘nog veel werk te doen is.’

Ook de crisis in Zuid-Soedan werd besproken. Sinds 2013 wordt daar door rivaliserende bevolkingsgroepen om de macht gevochten. Obama zegde toe dat als er geen overeenkomst ligt op de deadline van 17 augustus, er gekeken wordt welke opties er nog op tafel liggen. Er wordt gedacht aan een wapenembargo of zwaardere economische sancties.

Grote verschillen over mensenrechten

Toen Obama zijn bezoek bekendmaakte, werd hem door mensenrechtenorganisaties op het hart gedrukt de Ethiopische situatie zwaar te laten meewegen in de gesprekken. Er zijn grote zorgen over de democratisering van het land, waar de regeringspartij tijdens de omstreden verkiezingen in mei alle zetels in het parlement won.

Obama verdedigde het bezoek met Ethiopië door het te vergelijken met soortgelijke bezoeken aan landen als China. Hij zei dat het noodzakelijk was om met grote landen in gesprek te blijven over zaken waarover verschillend wordt gedacht. In een persconferentie benadrukte hij dan ook dat Ethiopië meer moet ondernemen om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

“Een land wordt pas succesvol als elke stem van het volk wordt gehoord en als mensen weten dat ze in het politieke proces worden meegenomen.”

Ook de persvrijheid kwam ter sprake. In Ethiopië worden kritische journalisten stelselmatig opgesloten; het land staat in die statistieken een-na-laatste, achter buurland Eritrea.

Voorafgaand aan het staatsbezoek werd een aantal bloggers en journalisten vrijgelaten, maar de Ethiopische premier gaf wel aan niet op één lijn te zitten met Obama. Volgens Desalegn kon zijn land geen journalisten gebruiken die ‘onethisch zijn en samenwerken met terroristen.’