Nog een kiekje met Obama

Foto IVAN LIEMAN/AFP

Dankzij dit fotohokje kon iedereen in Kenia toch nog even op de foto met Amerikaanse president Obama. Gisteren sloot hij zijn driedaagse bezoek aan het land van zijn vader af. Obama werd vrijdagavond verwelkomd door zijn halfzus Auma, tekende correspondent Koert Lindijer op. „Beide Obama’s lieten de fanfare van hoogwaardigheidsbekleders achter zich en reden samen naar Nairobi voor Obama’s eerste bijeenkomst: een familiediner. De Amerikaanse president combineerde het persoonlijke met politiek tijdens zijn bezoek. De Kenianen gaven hem als ‘hun verloren zoon’ een warm onthaal en Obama identificeerde zich in zijn toespraken met zijn Afrikaanse achtergrond. Wat de Amerikaanse president er niet van weerhield om harde kritiek te uiten op de corruptie in Kenia en op de achterstelling van vrouwen. En hij brak een lans voor homorechten. Een controversieel onderwerp in het nog vaak zeer traditionele Afrika. Op zijn persconferentie zaterdag betitelde de president homorechten als universele mensenrechten. Tot slot deed hij een belofte: ‘Maar ik kom terug, de volgende keer niet in driedelig pak’, beloofde hij.”