New York Magazine haalt ‘Cosby-slachtoffers’ uit anonimiteit

Beeld New York Magazine

Vijfendertig vrouwen die zeggen dat ze door acteur Bill Cosby misbruikt zijn, zitten netjes op een rij op de cover van het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift New York Magazine. Zwart gekleed, zittend op een stoel, handen op de knieën. In de editie die van 27 juli tot 9 augustus in de winkels ligt, stappen de vrouwen vastbesloten uit de anonimiteit. ‘Dit zijn we dan.’

Twitter avatar NYMag New York Magazine 35 women speak about being assaulted by Bill Cosby, and the culture that wouldn’t listen: http://t.co/H5dss5F2F4 http://t.co/RCF0BWBrxA

Onder iedere afzonderlijke foto staat de datum waarop het misbruik plaats zou hebben gevonden. Een 36e stoel is leeg. Die symboliseert de slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan. Want die zijn er, volgens een aantal van de nu 46 bekende vrouwen, van wie elf vrouwen niet wilden meewerken aan het artikel. Twitter-gebruikers introduceerden vandaag de hashtag #TheEmptyChair om deze mensen aan te moedigen de openbaarheid op te zoeken.

Twitter avatar JamilSmith Jamil Smith Do not wait for a man to speak to believe women who are already talking. Nothing to add. #TheEmptyChair

Een overzichtelijk podium

Hiervoor was het nog lastig uit elkaar houden, al die verhalen van seksueel misbruik rond de Cosby-affaire die vooral het laatste negen maanden de media bereikten. Het dominante beeld dat van al die afzonderlijke verhalen bijblijft, is een Bill Cosby (78) die zijn macht misbruikte door jonge vrouwen te drogeren en seks met ze te hebben.

In zes maanden gaf New York Magazine vijfendertig extra gezichten aan het Cosby-dossier en vannacht publiceerde het de cover. Onder hen zijn de voormalige modellen Janice Dickinson en Beverly Johnson. Het Cosby-artikel beslaat dertien pagina’s; daarnaast maakte het blad portretseries, tekende het persoonlijke getuigenissen op en zette het video’s online van interviews met zes vrouwen.

NYM brengt het hele verhaal overzichtelijk bij elkaar. Tot nu toe, want het aantal vrouwen dat aangifte doet tegen de komiek stijgt nog steeds. Het geeft het schandaal een nieuwe kans om serieus genomen te worden.

Stukjes interview op Instagram

Op het Instagram-account zette New York Magazine al twee korte clipjes van de interviews. Hieronder is een daarvan te beluisteren. De geïnterviewde is Victoria Valentino, nu 72 jaar en een voormalige Playboy-bunny. Ze zegt in 1969 aangerand te zijn door Bill Cosby.

Bekijk het volledige interview op de website van New York Magazine.

Is een rechtszaak mogelijk?

De eerste beschuldigingen tegen Cosby, sinds de jaren tachtig wereldberoemd door zijn rol als “ideale vader” Cliff Huxtable in tv-serie The Cosby Show, zijn vele jaren terug gedaan, maar werden al die tijd vaak afgedaan als laster. Deze maand publiceerden persbureau AP en de krant New York Times documenten met verklaringen uit een rechtszaak uit 2005, waarin Cosby toegeeft slaapmiddelen in zijn bezit te hebben gehad om jonge vrouwen mee te drogeren. Die zaak werd uiteindelijk geschikt voor een onbekend bedrag.

Cosby heeft in ten minste één geval toegegeven dat hij een vrouw ook daadwerkelijk gedrogeerd heeft. Sinds de zaak in 2005 hebben meerdere vrouwen aangifte gedaan tegen Cosby. In oktober 2014 noemde komiek Hannibal Buress tijdens een show Cosby “een serieverkrachter” en toen liep het storm. Veel zaken zijn verjaard, maar juristen en advocaten van de slachtoffers hebben goede hoop Cosby alsnog te kunnen vervolgen.

Langzaam wordt Bill Cosby uit het publieke culturele domein verwijderd. Het Afro-Amerikaanse netwerk Bounce stopte onlangs met het uitzenden van The Cosby Show. Een muurschildering in Philadelphia is onlangs overgeschilderd en een interview met Cosby is geschrapt uit een aankomende documentaire Painted Down over zwarte stuntmannen.

Het inmiddels overgeschilderde kunstwerk in Philadelphia:

Foto AP / Matt Rourke

Foto AP / Matt Rourke

Technische problemen website NYM

De website van NYM heeft momenteel technische problemen en is niet toegankelijk. Dat zou niets met de Cosby-productie te maken hebben, maar de site zou last hebben van een hacker die New York haat, volgens de website The Daily Dot. “Ik heb niet eens de cover gezien, LOL” zei de zelfbenoemde hacker ThreatKing (@Vikingdom2016 op Twitter) tegen de website via Skype. Volgens een NYM-medewerker tegen The Daily Dot heeft de website last van een DDoS-aanval, waarbij extreem veel dataverkeer op een website wordt afgestuurd.

Twitter avatar NYMag New York Magazine Our site is experiencing technical difficulties. We are aware of the issue, and working on a fix.
Twitter avatar Vikingdom2016 Vikingdom2016 http://t.co/zGfQXK3hku site data might be corrupted since we sent massive XML attack on their servers.
#Vikingdom2015 #Vikingdom2016

Tot die tijd is een cache-versie van het artikel te lezen.

Lees morgen het uitgebreide stuk over Bill Cosby, de beschuldigingen en de cover van New York Magazine in NRC Handelsblad.