Minimaal 13 miljoen euro schade door julistorm

Brandweermannen snoeien takken van een boom die op een auto gewaaid is op de Haagweg in Leiden. Foto ANP / AS media

De julistorm van zaterdag heeft naar schatting zeker 13 miljoen euro schade aangericht. De regen en windstoten van meer dan 100 kilometer per uur hebben vooral schade aangericht aan opstal, inboedel en voertuigen, blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars.

Het bedrag loopt naar alle waarschijnlijkheid nog op. Zo zijn de kosten van afgelaste evenementen en de schade in de landbouw nog niet meegerekend. Het verbond, met 180 aangesloten schadeverzekeraars, verwacht daarnaast een groot aantal uitgestelde claims, omdat veel Nederlanders nu op vakantie zijn en pas later een claim indienen.

Schade in heel het land

Volgens het KNMI was de storm die over Nederland raasde de eerste zware zomerstorm sinds 12 augustus 1914, en de zwaarste sinds werd begonnen met metingen in 1901. Festivals werden noodgedwongen afgelast. Op talloze plekken waaiden bomen om, op auto’s, tegen huizen, op rails, in tuinen en in het water. Een persoon kwam om het leven doordat een boom op de auto viel waar hij inzat. Ten minste drie mensen raakten gewond.

Hoewel het weeralarm ‘code rood’ voor de westelijke provincies gold, komen de schademeldingen uit het hele land. Wat meespeelde is dat bomen vol in het blad stonden, waardoor ze meer wind vingen. Daarnaast hadden de boomwortels door de de droge bodem minder houvast dan normaal. ‘s Zomers staan bovendien de campings vol en vinden er meer buitenactiviteiten plaats.

De voor de zomer uitzonderlijke stormdepressie had ook tot gevolg dat het Verbond van Verzekeraars wat later dan gebruikelijk met een eerste schade-inventarisatie kwam. Het model dat het verbond gebruikt voor zijn schattingen is gebaseerd op stormen in de herfst of winter, zegt een woordvoerder. Doordat nu veel mensen op campings staan, komt er een schadecategorie bij: de reisverzekering. Door de rukwinden raakten tenten, luifels, caravans en inventarissen beschadigd. Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims zo’n 30 procent hoger dan op een normale dag.

    • Laura Klompenhouwer