Maak de Tour minder massaal

Chris Froome heeft de 102de Tour de France gewonnen en als een verrassing kwam dat niet. Hij was vooraf bestempeld als een van de vier favorieten. Dat kwartet bezette gisteravond, toen het algemeen klassement voor het laatst werd opgemaakt, vier van de eerste vijf plaatsen. Alleen veteraan Alejandro Valverde wrong zich ertussen.

Onderweg door Frankrijk moest Froome boegeroep en andere vernederingen slikken, omdat een klein deel van het publiek, opgehitst door met name Franse media, het niet wil geloven dat hij zijn fysieke prestaties ‘naturel’ levert. Dat is de vloek die de wielersport over zich heeft afgeroepen. Te veel renners hebben in het verleden het dopingreglement overtreden, onder hen enkele Tourwinnaars. De huidige generatie lijdt daardoor onder het wantrouwen bij het publiek, zonder dat dit ook maar enig excuus is voor het wangedrag van sommigen. Ook voor Froome geldt simpel dat hij onschuldig is zolang het tegendeel niet is bewezen. Geen enkele dopingcontrole heeft tot nu toe gewezen op verboden preparatie.

Het spektakel in deze Tour was niet in de laatste plaats te danken aan het parcours, dat zwaarder dan gebruikelijk was. Het liep van Utrecht via Neeltje Jans en de Muur van Huy in België naar de Franse kasseien in het noorden, daarna de Pyreneeën en de Alpen. Weinig ‘saaie’, lange vlakke etappes.

Maar ook deze Tour werd ontsierd door massale valpartijen die het wedstrijdverloop ernstig beïnvloedden en renners hun kansen kostten. Het is deze massaliteit die steeds meer vraagtekens oproept. Ook bij de sponsoren, de onmisbare geldschieters die grote wielerwedstrijden als de Ronde van Frankrijk mogelijk maken. De ASO (Amaury Sport Organisation), de organisator van onder meer de Tour, moet zich maar eens afvragen of de opzet van de Ronde niet om meer maatregelen vraagt dan het uitkienen van een zwaar traject voor de renners. Froome had zijn overwinning mede te danken aan zijn sterke, negenkoppige ploeg. Die sleepte hem erdoorheen op de paar zwakkere momenten die hij kende. Dat was ook in vorige Rondes bij andere kopmannen geen ongebruikelijk beeld.

Het zou de wedstrijdspanning ten goede komen als de ploegen werden verkleind van negen naar pakweg vijf renners en een overwinning nog meer vooral een individuele prestatie werd. Het aantal deelnemers kan zo worden teruggebracht van 198 tot 110. Dat verkleint de kans op valpartijen. Kortere etappes kunnen ook bijdragen aan een opwindender verloop. Nieuwe technologie biedt de kans om de etappes beter en gedetailleerder op tv of pc te tonen.

De eerste Tour dateert van 1903. Sindsdien is er al veel veranderd; het is nu tijd voor een bij de 21ste eeuw passende modernisering.