Britse zedenpreker als coke snuivende hoerenloper ontmaskerd

„Schandalen maken goede krantenkoppen”, schreef Lord Sewel twee weken geleden over zijn pogingen het imago van het Britse Hogerhuis op te schonen.

Gisteren en vandaag gingen die koppen over hem. The Sun on Sunday betrapte de 69-jarige, getrouwde Sewel op het snuiven van cocaïne in het gezelschap van twee prostituees. Op een video is te zien hoe hij, tussen het cokegebruik en de seks door, pocht dat hij zijn toelage van 200 pond (283 euro) niet aan lunches maar „aan dit soort dingen” besteedt. Het Hogerhuis bestaat nu eenmaal uit „dieven, schurken en smeerlappen”.

Vandaag publiceerde The Sun een foto van ‘Lord Coke’ in oranje bh, en denigrerende opmerkingen die hij maakte over onder anderen oud-premier Blair, onder wie hij onderminister voor Schotland was. Dit soort tabloidverhalen is een zeldzaamheid geworden, sinds het grote schandaal van 2011 toen News of The World werd betrapt op het afluisteren van Britten en het daaropvolgende Leveson-onderzoek naar de spionagepraktijken van de pers. Smeuïgheid is geen reden meer voor publicatie, er moet een duidelijk belang zijn.

Dat is er in dit geval zeker. Sewel was als vicevoorzitter van het Hogerhuis verantwoordelijk voor het opstellen van een normen- en waardenrichtlijn. De voorzitter, barones D’Souza, reageerde gegeneerd. Ze noemde Sewels gedrag „schokkend en onacceptabel”, en schakelde de politie in.

Pikant is dat Sewel het eerste Hogerhuislid kan worden dat wordt uitgesloten onder de gedragscode die hij zelf opstelde. Hij stapte gisteren op als vicevoorzitter, maar volgens de BBC zou hij aan willen blijven in het Hogerhuis. Dat betekent dat zijn eigen gedragscommissie over zijn lot moet besluiten. Hogerhuisleden worden voor het leven benoemd.