Froemie’s Michelle

Ze zat ooit voor de televisie en zag hoe haar man in een tijdrit de longen uit het lijf reed. Intense inspanning voor hem, opperste opwinding voor haar. Ze was verbonden met een hartslagmeter, uit nieuwsgierigheid. Ze wilde weleens vergelijken. De meter sloeg uit naar 171 slagen per minuut. Haar man, de wielrenner Chris Froome, wattages wegtrappend om op een gemiddelde snelheid van rond de 50 kilometer per uur uit te komen, scoorde 167 hartslagen. Vier minder.

De winnaar van de Tour de France van 2015 en van 2013 heeft vijanden en hopelijk meer fans. In die laatste categorie is Michelle Cound, zijn echtgenote sinds november, veruit de grootste.

Ze verzorgt zijn website, coördineert zijn commerciële nevenactiviteiten en houdt zíjn gewicht bij. En ze draagt hun toekomstige baby in haar buik. Er komt een kleine Froome aan.

Het klonk als „Froemie” wat de flamboyante Peter Sagan deze Tour een keer naar die nette geletruidrager riep, microfoons in de buurt. Hoeveel sensueler zal dat niet klinken als Michelle dat Chris in het oor fluistert. Bijvoorbeeld toen hij haar vorig jaar in Sanremo ontbijt op bed bracht, half knielde en haar ten huwelijk vroeg. „Oh Froemie...” Yes.... Daarna gingen ze samen wielrennen kijken. Milaan-Sanremo.

Bovenal is Michelle het haar dat op Froome’s tanden afwezig is. Hij, every inch a gentleman als hij de media te woord staat. Ook als een dwaze toeschouwer urine naar hem heeft gegooid. Spreekt altijd met twee woorden. Zij, een vulkaan die telkens uitbarst. Al komt het vuur niet uit haar mond, maar uit haar vingers. Ze twittert. Naar of over iedereen die de grote prestaties van haar Chris in twijfel trekt.

Twee jaar geleden tegen journalisten: „Dat Lance Armstrong een psychopathische leugenaar was, wil niet zeggen dat jullie Chris Froome als een boksbal kunnen behandelen.”

Korter en krachtiger, laatst: „Go f*** yourself.”

De Franse oud-renners Cédric Vasseur en Laurent Jalabert, zelf bepaald niet van onbespoten gedrag, zeiden suggestief dat het leek of de fiets van Froome vanzelf reed. Michelle repliceerde: „Onwetende, onverantwoorde gekken.”

Eerder vocht ze een bittere Twitter-oorlog uit met Cath Wiggins, echtgenote van Bradley Wiggins, toenmalig ploeggenoot maar tevens rivaal van Froome. Catfight. De buitenwacht genoot.

Door dik en dun verdedigen. Dat is wat Michelle met haar man doet. Vooral door dun dan, want Chris heeft al het vet van zijn lijf verbannen.

Deze week is ze gestopt met twitteren. Misschien een tjilppauze. De hartstocht blijft, maar haar hartslag kan met zeker honderd tikken per minuut omlaag. Haar Chris heeft de Tour gewonnen. Alweer.

Vooral dankzij zichzelf, dankzij zijn ploeggenoten, de ploegleiding, zijn trainer, zijn medische begeleiders. En dankzij zijn Michelle.

Trots......

....

Oh Froemie.

    • John Kroon