Ik neem je mee

None

Presentatoren van KRO-NCRV gaan in Ik neem je mee twee dagen op pad met een bekende Nederlander in zijn of haar geboortestreek. Het tweede seizoen van het zomerprogramma trapt af met Edith Bosch, de meest succesvolle vrouwelijke judoka in de Nederlandse geschiedenis (wereldkampioene, Europees kampioene, winnaar van drie Olympische medailles). Bosch, die twee jaar geleden is gestopt met topsport, neemt Arie Boomsma mee naar haar geboortestad Den Helder. De twee maken eerst een ritje met een speedboot van de marine. Arie na afloop: „Ik ben blij dat we nog niet gegeten hadden.” Bos vertelt over de band met haar vader (een marineman), haar jeugd en haar carrière. In de judozaal waar haar carrière ooit begon, stapt ze voor het eerst in lange tijd weer op de mat. Ze vraag wat Boomsma liever heeft: een verwurging of een armklem. Over haar tijd als topsporter is ze eerlijk. Van de vijftien jaar op hoog niveau heeft ze eigenlijk alleen de laatste drie jaar echt genoten. Voor die tijd was het nooit goed genoeg. Inmiddels staat ze anders in het leven. Er zijn belangrijker dingen. Inderdaad, de liefde.

Thijs Schrik