Hulp aan mensen in rebellengebied Oekraïne droogt op

Pro-Russische rebellen leggen bloemen bij een graf van een omgekomen separatist in het oosten van Oekraïne. Foto EPA/ Alexander Ermosjenko

De humanitaire hulp aan inwoners van rebellengebied in het oosten van Oekraïne dreigt op te drogen. De liefdadigheidsorganisatie van Rinat Achmetov, de rijkste man van Oekraïne en een belangrijk leverancier van hulpgoederen in het gebied, meldt dat haar konvooien nu al tien dagen worden tegengehouden door pro-Russische strijders.

Door de blokkade zou de missie over twee dagen voorbij kunnen zijn, waarschuwt de Rinat Akhmetov Foundation volgens persbureau AP. De rebellengebieden zijn afgegrendeld en de pensioenen worden er niet meer uitbetaald, omdat Kiev denkt dat de rebellen het geld van de bejaarden in beslag nemen. Daardoor zijn veel mensen afhankelijk van hulp van buitenaf. Doordat internationale organisaties geregeld problemen ondervinden bij het afleveren van goederen als medicijnen en voedsel langs de frontlijn, zijn veel mensen afhankelijk van de hulp van Achmetov, meldt AP.

Oplopende prijzen

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maken melding van tekorten aan voedsel, drinkwater, elektriciteit en medicijnen. In het Petrovski-district in de stad Donetsk zou sprake zijn van een kritieke humanitaire situatie en in Krasnohorivka zou ophopend afval een dermate groot probleem zijn dat het een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Doordat naast de hulp ook de toevoer van voedsel naar de ‘Volksrepubliek Donetsk’ bemoeilijkt wordt, lopen de prijzen in winkels steeds verder op. Op sommige plekken zijn de prijzen twee keer hoger dan in havenstad Marioepol, buiten het bezette gebied. Een woordvoerder van de OVSE laat weten dat bij checkpoints richting rebellengebied (mensen pendelen heen en weer om pensioengeld op te nemen en voedsel in te slaan - soms kilometers lange rijen staan. De langste rij die waarnemers hebben gezien, was 4 kilometer lang. De wachttijd bij de controleposten kan oplopen tot 24 uur. Sommige wachtenden worden door de hoge temperaturen getroffen door een hitteberoerte.

Volgens de Verenigde Naties heeft de oorlog inmiddels 1,3 miljoen burgers van huis en haard verjaagd. Zo’n 2,6 miljoen mensen hebben medische hulp nodig, die er onvoldoende is, en 500.000 hebben geen toegang tot stromend water.

    • Laura Klompenhouwer