Historisch verlies Chinese beurzen toont wankelend vertrouwen

Een beurshandelaar kijkt de verliezen na in een handelshuis in het Centraal-Chinese Huaibei Foto: EPA / Woo He

Beleggers op de Chinese beurzen hebben vandaag getoond weinig vertrouwen te hebben in de steunmaatregelen van de Chinese autoriteiten. De beurzen van Shanghai en Shenzhen duikelden met respectievelijk 8,5 en 7 procent – de scherpste daling op één dag in acht jaar.

Sinds 8 juli hebben banken voor meer dan 200 miljard euro aan kredieten verstrekt aan aandelenmakelaars en staatsbedrijven om de koersdaling, die al 3.500 miljard euro heeft doen verdampen, te stoppen.

Maar onder de 90 miljoen beleggers op de één na grootste beurs ter wereld is de stemming zo somber dat op de eerste dag dat alle aandelen weer verhandeld konden worden, zij hun verliezen wilden beperken.

‘Autoriteiten stoppen steun aandelenmarkt’

Als tijdelijke maatregel was behalve een stop op beursgangen ook de handel in de helft van de 2.800 beursgenoteerde bedrijven tot vandaag stilgelegd.
In bloedheet Shanghai (tot 40 graden), waar de index naar beneden dook tot 3.725,56 punten, stelden analisten vast dat de autoriteiten blijkbaar niet eindeloos willen doorgaan met het kostbare ondersteunen van de aandelenmarkten.

Dit inzicht, dat werd verspreid via sociale media, leidde vandaag waarschijnlijk tot een koersval aan het einde van een aanvankelijk tamelijk kalme dag. De Chinese steun aan de inzakkende beurs oogstte de afgelopen weken veel kritiek, onder andere van het IMF, en twijfel over de economische hervormingen van president Xi Jinping en premier Li Keqiang.

Minder vertrouwen in Chinese economie

Beleggers hebben bovendien steeds minder vertrouwen dat de Chinese economie blijft groeien in het door de overheid toegezegde tempo van ongeveer 7 procent. De opbrengsten van industriebedrijven dalen namelijk sneller dan verwacht, de autoverkopen dalen eveneens, overigens ook tot grote schrik van Europese en Amerikaanse auto- en auto-onderdelenproducenten.

Recente rapporten van Europese en Amerikaanse Kamers van Koophandel over dalende omzetten en winsten hebben de stemming er ook niet beter op gemaakt.

    • Oscar Garschagen