Grieken willen nog niet onderhandelen met trojka

De nieuwe onderhandelingsronde tussen Griekenland en zijn geldschieters die vrijdag hadden moeten beginnen, is een paar dagen uitgesteld: de Grieken wilden eerst onderhandelen over hoe er wordt onderhandeld in de Griekse hoofdstad.

„De wijze waarop de gesprekken worden gevoerd, is discussie binnen de regering”, zei de minister van Arbeid gisteren op de Griekse tv. Een woordvoerder van de regering zei zaterdag dat de gesprekken om „technische” redenen niet vrijdag waren begonnen, zoals eerst was afgesproken.

De terugkeer van de inspecteurs van de ‘trojka’ (EU, ECB en IMF) is een klap voor het imago van de regering-Tsipras. Nadat hij in januari de verkiezingen won, stond Tsipras erop dat voortaan in Brussel werd onderhandeld. Zijn partij Syriza zag de aanwezigheid in Athene van buitenlandse inspecteurs als schending van Griekse soevereiniteit.

Er zou nu ook discussie zijn of de vertegenwoordigers van de drie ‘instituties’ in een hotel buiten Athene worden ondergebracht, zoals de Grieken wilden. Zo zou veel tijd verloren gaan.

Inzet is een nieuw steunprogramma van 82 miljard dollar. Hierover is op 13 juli een principeakkoord bereikt. Volgens Griekse regeringswoordvoerders zouden de gesprekken morgen beginnen. De Europese Commissie verwachtte gisteren dat de onderhandelingen vandaag zouden aanvangen. Het IMF liet gisteren weten dat zijn delegatieleider morgen niet in Athene is.