Franse boeren protesteren op snelwegen bij Straatsburg

Franse boeren verzamelen voor een truck op een weg in Kehl, Duitsland. AFP / Uli Deck

Franse boeren voeren vandaag weer actie voor hogere prijzen voor hun producten. Vandaag bezetten ze kruispunten en bruggen bij Straatsburg, bij de grens tussen Duitsland en Frankrijk, zo melden Franse media.

Alle auto’s uit Frankrijk worden doorgelaten, claimt de vakbond. Maar buitenlandse vrachtwagens die vanuit Duitsland landbouw- of voedselproducten vervoeren, worden tegengehouden. De boeren laten het van een ontmoeting met de regering afhangen, vanmiddag, of ze verdergaan met hun acties.

In het Zuidwesten van Frankrijk hebben honderden boeren gisteren tientallen Spaanse trucks tegengehouden op een snelweg. Ze dreigden het vlees en fruit eruit te halen en te verkopen op de Franse markt.

Er zijn te veel anderen die aan de boeren verdienen

Franse boeren voeren al een week actie omdat ze meer geld willen ontvangen voor hun vlees en melk. Dat is deels gelukt: de Franse regering steunt de landbouwindustrie met 600 miljoen euro, bleek vorige week. Boeren krijgen onder meer vier cent per liter meer voor hun melk. Nu willen boeren concurrentievervalsing aan de kaak stellen.

Volgens Franse boeren pikken tussenpersonen een onevenredig deel in, schreef onze correspondent Peter Vermaas eerder in NRC:

“Vleesproducenten klagen over te dure slachthuizen, in vergelijking met concurrerende landen als Duitsland en Spanje. Loïc Delatouche (45) heeft als melkboer vooral te maken met commerciële melkcentrales en supermarktketens. ‘Er zijn te veel mensen die aan ons verdienen.’Dat lijken cijfers van overheidsdienst Agrimer te bevestigen: marges van supermarkten op vooral vlees zijn de laatste vijf jaar ondanks lagere consumentenprijzen gestegen.”

Bovendien zitten Franse boeren diep in de schulden:

“Varkensboeren hebben volgens de Agrimer-cijfers gemiddeld 332.000 euro schuld, melkveehouders staan voor ruim 166.000 euro in het krijt. ‘Er komen steeds nieuwe regels, waar je dan weer voor moet investeren’, zegt voorzitter Loïc Guines (50) van de departementale afdeling van vakbond FDSEA.”