Feesten doe je voortaan dus met weerbewaking

Een storm in de zomer kan harder aankomen dan in de herfst. Festivals krijgen ervaring in de omgang met noodweer.

Regencapes waren geen overbodige luxe op festival Zwarte Cross. Foto SANDER KONING/ANP

Festival Welcome to the Future wachtte de storm zaterdag niet af. Net voor het middaguur kwam de aankondiging dat het technofeest in natuurgebied Het Twiske, bij Amsterdam, „het advies van de instanties in achtnemend” niet zou doorgaan. Hetzelfde gold voor de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam en voor bijvoorbeeld Puur Festival in de buurt van Leiden. Het festival kon op last van gemeente, brandweer en politie niet doorgaan.

Oorzaak: de hevigste julistorm sinds Nederland is uitgegroeid tot partyland. Met name aan de westkust, waar code rood gold, werden uit voorzorg evenementen en festivals afgelast. In een enkel geval gebeurde dat op last van de gemeente en in de meeste gevallen in overleg met de hulpdiensten. De keuze om een activiteit wel of niet te annuleren bij slecht weer, ligt in principe bij de organisatoren. Die bereiden zich ook verschillend voor op stormachtig weer: niet alle festivals hebben bijvoorbeeld ‘weerbewaking’, terwijl extreme regenbuien volgens het KNMI steeds vaker voorkomen.

Het Kwaku Festival in Amsterdam was aanvankelijk van plan een paar uur later open te gaan, zegt Frans de Vries, directeur van het organisatiebureau achter onder meer Kwaku Festival, het Vondelpark Openluchttheater en de Uitmarkt in Amsterdam. „De storm leek eerst langs ons heen te gaan. We besloten alle standhouders toe te laten zich voor te bereiden en de boel goed vast te zetten. Toen duidelijk was dat de storm ons echt zou raken, hebben we besloten niet meer open te gaan en moesten alle standhouders van het terrein af.”

Het weeralarm ‘code rood’ wordt op zijn vroegst 12 uur van tevoren door het KNMI afgegeven wanneer het minstens 90 procent zeker is dat er sprake zal zijn van windstoten van 100 kilometer per uur of meer. Een ander criterium voor het weeralarm is dat een grote impact wordt verwacht, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.nl.

De storm van zaterdag zou in de herfst misschien minder overlast hebben veroorzaakt, omdat er dan minder buitenactiviteiten plaatsvinden en minder mensen op campings staan. Wat ook meespeelde: bomen vol in het blad vangen ’s zomers meer wind en door de droge bodem hadden de boomwortels minder houvast dan normaal.

Overigens was de impact van de storm ook buiten de coderoodgebieden groot. Bij Zwarte Cross in het Gelderse Lievelde gold code geel (kans op gevaarlijk weer). Daar werd het programma op het hoofdpodium tijdelijk stilgelegd. En omdat een aantal tenten was verwoest, kregen zo’n 300 festivalgangers ’s avonds onderdak en een veldbedje bij een aanpalend bedrijf. Het festival heeft een weerman op het terrein die de voorspellingen in de gaten houdt.

Ook andere festivals doen tegenwoordig aan ‘weerbewaking’, zegt Van Wezel. Daarbij worden de weersomstandigheden in de gaten gehouden en organisatoren ingelicht over eventuele onweersbuien. De tenten op festivals kunnen kwetsbaar zijn, dus bij Weeronline.nl geven ze een waarschuwing bij windstoten met een verwachte snelheid van 75 kilometer per uur. Op basis van dit advies kunnen tenten anders worden neergezet of kan contact worden gelegd met de veiligheidsregio.

Bij De Vries Producties houden ze het weerbericht zelf bij, zegt De Vries. „Op kantoor worden meerdere weersites in de gaten gehouden die veel gebruikt worden door de zeevaart. Daar staan goede windverwachtingen op.”

Weerbewaking is niet alleen nodig bij zogeheten stormdepressies, zoals die van zaterdag. Juist op mooie zonnige dagen kunnen lokaal vrij onverwachts extreme weersomstandigheden ontstaan, zegt Van Wezel, zoals vorig jaar bij Pinkpop en tijdens Pukkelpop in 2011. Die stormen kunnen veel hogere windsnelheden bereiken dan die van afgelopen weekend.

    • Laura Klompenhouwer