Dagzege was te ver weg, dat moet beter

None

Bocht 7 van de Alpe d’Huez hadden we weer stevig in handen dit jaar. Die overwinning nemen we toch maar weer mooi mee naar huis. Of dat nou zo goed is voor ons imago doet er eigenlijk niet toe, je moet toch ergens de beste in zijn. Verder viel er niet veel te vieren voor de Nederlanders in de Tour dit jaar. Tenminste wanneer we spreken over etappezeges, podiumplaatsen of leiderstruien.

Moeten we dan spreken van een teleurstellende Tour de France voor de Nederlanders? Natuurlijk gaat het in topsport om winnen. En dat is niet gelukt. Ploegen die in Parijs aankomen zonder zege kunnen en mogen nooit tevreden zijn.

Maar het zou wel heel erg kortzichtig zijn wanneer we het presteren van Robert Gesink en Bauke Mollema, maar ook van Wout Poels en Steven Kruijswijk, niet op waarde weten te schatten. Een grote ronde duurt drie weken. En aan het eind van het liedje, na 21 etappes, kijken we wie er de minste tijd voor nodig had. Waar het dus in feite echt om draait is het algemeen klassement. En daar hebben de Nederlanders dit jaar prima gescoord. Gesink met een zesde plaats en Mollema met een zevende. Gesink toont, na de vele tegenslagen, zijn oude niveau van enkele jaren geleden. En Mollema laat nu drie jaar achtereen zien dat hij een vaste waarde is binnen de toptien. Allebei hadden ze dit als doel gesteld. Missie geslaagd mag je dus zeggen.

Natuurlijk speelde dit zich af in de schaduw van de absolute toppers als Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Maar de prestaties zijn er niet minder om.

Wat er wel aan ontbrak was het echt meedoen voor de ritzeges door de Nederlanders. Slechts Wilco Kelderman kwam een keer heel dichtbij. Op de een of andere manier moet dat beter. Het is wachten op een Nederlandse topsprinter (Moreno Hofland?) die weer mee kan doen in de massasprints. Of Tom Dumoulin die volgend jaar de tijdritten gaat domineren. Of een goede klimmer à la Kruijswijk die vanuit de ontsnapping de wereld weet te verbazen. Het kan, alleen zullen we helaas wel weer een jaartje geduld moeten hebben.

    • Breukink/