Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bouterse bereid tot waardheidsvinding Decembermoorden

Bouterse spreekt bij de Verenigde Naties in New York in 2011.
Bouterse spreekt bij de Verenigde Naties in New York in 2011. Foto EPA / Peter Foley

President Desi Bouterse van Suriname is bereid mee te werken aan waarheidsvinding omtrent de Decembermoorden uit 1982. Hij heeft een voorstel van een nabestaande van een van de slachtoffers geaccepteerd, zo staat in een brief die te lezen is op de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws.

Sandew Hira, de jongere broer van de op 8 december 1982 vermoorde John Baboeram, riep Bouterse vorige week op een getuigenis af te leggen in een diepgaand interview. Bouterse schrijft onder meer dat hij liever spreekt van “Decembergebeurtenissen”. En verder:

“Nu ik President ben, hoor ik er te zijn voor de hele samenleving. Ik kan me nauwelijks een voorstelling maken hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij in deze positie te zien. Tegelijkertijd hoor ik als President, maar ook als medemens,er te zijn wanneer mijn volk of delen daarvan problemen heeft, pijn en verdriet ondergaat. Ik wil er zijn om deze problemen en emoties te helpen oplossen en/of te verlichten. Ook ik heb in mijn leven fouten gemaakt, meerdere zelfs, met steeds andere helingsprocessen. Uw voorstel is evenwichtig, gericht op oplossing om samen als volk verder en beter te kunnen leven naar de toekomst. Een dergelijk voorstel om mee te werken aan waarheidsvinding, kwam niet eerder in deze vorm.”

Vader des vaderlands

Of Bouterse ook echt duidelijkheid zal geven over wat zich heeft voorgedaan in Fort Zeelandia, is de vraag. Tot nu toe nam hij alleen de politieke verantwoordelijkheid voor wat hij in zijn brief een “zwarte bladzijde in onze geschiedenis” noemt. Maar als het hem daadwerkelijk om de waarheid gaat, zal hij dingen moeten toegeven die hij niet eerder heeft toegegeven, zegt NRC-redacteur Hans Buddingh’, die de getuigenverklaringen voor de zaak van de Decembermoorden doornam.

“Uit de verklaringen wordt zonneklaar dat hij erbij was in het fort. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van de Verenigde Naties.”

Aan de andere kant: Bouterse heeft altijd de droom gehad om de vader des vaderlands te worden, zegt Buddingh’. Wellicht denkt hij dat hij dat kan worden door opening van zaken te geven. Want Bouterse schrijft ook:

“Net als voor u zal dit ook voor mij een emotionele tocht zijn. Maar Suriname heeft recht op de waarheid, recht op afsluiting en verwerking, zodat we samen als natie verder kunnen. “