Boston niet langer kandidaat voor de Spelen van 2024

Marty Walsh, de burgemeester van Boston.
Marty Walsh, de burgemeester van Boston. Foto EPA/Katherine Taylor

De Verenigde Staten kunnen nog steeds blijven dromen van de eerste Olympische Zomerspelen na die van Atlanta in 1996, maar in Boston zullen ze in 2024 in ieder geval niet gehouden worden. De stad, vooruitgeschoven als dé kandidaat voor de VS, trekt zich terug. Dat heeft het USOC, het Amerikaanse olympisch comité, bekendgemaakt. De kandidatuur was eigenlijk al gedoemd vanaf het begin.

De VS maken het zichzelf nu lastig, want de terugtrekking komt slechts zeven weken voordat alle kandidaatsteden bij het IOC bekend moeten zijn. Het USOC wil echter alsnog een stad nomineren; waarschijnlijk wordt dat dan Los Angeles, een stad die al eerder had aangegeven wel wat te zien in het organiseren van de Spelen. Die stad organiseerde al twee keer eerder de Zomerspelen: in 1932 en 1984.

De kans dat een Amerikaanse stad de Spelen krijgt in 2024 is zeer groot vanwege een conflict over inkomsten dat het USOC en IOC in 2012 bijlegden. Ook voeren de hoofdsponsors (voor 90 procent Amerikaanse bedrijven) en tv-zender NBC grote druk uit om de Spelen binnen afzienbare tijd terug te brengen naar de VS.

Weinig steun

Boston werd begin dit jaar verrassend naar voren geschoven als de Amerikaanse kandidaat voor 2024. Maar vanaf het begin was de steun voor de organisatie al ver te zoeken. Opiniepeilingen in mei wezen uit dat de helft van de bevolking tegen was. Het grootste bezwaar waren de kosten: hoeveel geld wordt erin gestoken en voor hoeveel daarvan draait de belastingbetaler op? Mede door een effectieve oppositie bleef de steun vanuit de bevolking laag.

Ook politici waren maar weinig enthousiast. Eerder op de dag zei burgemeester Marty Walsh, wiens steun erg belangrijk is voor een kandidatuur, dat hij terughoudend was over de organisatie. Gouverneur Charlie Baker had tot nu toe ook geweigerd zijn steun uit te spreken.

Rome en Parijs

Voor de Spelen van 2024 hebben Rome, Hamburg, Boedapest en Parijs zich al gemeld. De eerstvolgende Zomerspelen zijn volgend jaar in Rio de Janeiro, vier jaar later worden ze in Tokio gehouden.

    • Frank Huiskamp