Luchtaanvallen van coalitie in Jemen - bestand geschonden

Een brandstoftank in de noordwestelijke Jemenitische stad Amran is beschadigd door luchtaanvallen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Foto Reuters/Khaled Abdullah

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië heeft luchtaanvallen uitgevoerd in ten minste twee provincies in Jemen, volgens functionarissen in het land. Daarmee is het humanitaire bestand dat vannacht inging al op de eerste dag geschonden. Opvallend is dat de slachtoffers van de bombardementen soldaten waren die aan de kant van de Jemenitische regering staan, net als de coalitie.

Vijftien mensen zijn volgens functionarissen en commandanten gedood bij twee afzonderlijke aanvallen, veertig anderen raakten gewond, schrijft persbureau AP. Zij verwachten dat het dodental nog zal oplopen.

De luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van de strategische militaire basis Al-Anad, die in handen is van de Houthirebellen waartegen de coalitie en strijders gelieerd aan de Jemenitische regering vechten. De coalitie bombardeerde ook ten noorden van de belangrijke zuidelijke havenstad Aden.

Op de grond ging strijd al door

Na het ingaan van het humanitaire bestand, dat vijf dagen zou moeten duren en bedoeld is om burgers in het straatarme land hulp te leveren, waren er urenlang geen aanvallen vanuit de lucht. Op de grond gingen de gevechten echter in meerdere provincies gewoon door.

Al eerder pogingen

Al twee keer eerder is geprobeerd een humanitair bestand te laten slagen in Jemen, maar beide keren werd dit geschonden. Een permanente oplossing voor het conflict in het land lijkt nog steeds heel ver weg.

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthirebellen en het regeringsleger. De Houthirebellen grepen vorig jaar de macht in het land en zetten president Abd-Rabbu Mansour Hadi, de rechtmatige leider van het land volgens het Westen, de premier en het hele kabinet af.

Ze wonnen daarna steeds meer terrein. Hadi schakelde, zich verschanst hebbend in havenstad Aden, de hulp in van buurland Saoedi-Arabië, dat sinds maart samen met andere sunnitische landen bombardementen uitvoert in Jemen. Al vele honderden mensen, onder wie veel burgers, zijn sindsdien om het leven gekomen.

    • Frank Huiskamp