Wapenstilstand Jemen geschonden - 141 doden - ‘Houthi’s niet geïnformeerd’

Ontheemde kinderen die hun huis ontvluchtten vanwege gevechten en luchtaanvallen van de Saoedie-Arabische coalitie.
Ontheemde kinderen die hun huis ontvluchtten vanwege gevechten en luchtaanvallen van de Saoedie-Arabische coalitie. Foto EPA / Yahya Arhab

Al voordat de wapenstilstand in Jemen zaterdagavond in zou gaan, is het tot geweld gekomen in het land. Bij bombardementen die oorlogsvliegtuigen vlakbij de hoofdstad Sana’a uitvoerden kwamen 141 mensen om. Dat meldt persbureau AP.

Ook raakten tweehonderd mensen gewond.

Update 20.35 uur: Houthi-leider Mohammed Ali al-Houthi zei dat de VN de shi’itische rebellen helemaal niet hebben geïnformeerd over een staakt-het-vuren. Dat meldt persbureau Saba vanavond.

Wapenstilstand ging om middernacht in

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen startten gisteravond vlak voor middernacht een vijfdaagse wapenstilstand zodat humanitaire hulp kan worden verleend. Zo konden burgers in Jemen noodhulp en voedsel krijgen. Ongeveer 13 miljoen mensen hebben dringend eten nodig.

Een paar uur daarvoor werden de bombardementen uitgevoerd. Onder de doelwitten was volgens bewoners ook een militaire basis in de stad, die door Houthi-rebellen is ingenomen.

Al eerder geprobeerd een staakt-het-vuren te bereiken

Eerder werden al pogingen ondernomen om een staakt-het-vuren te bereiken, maar die mislukten. Twee weken geleden werd na bemiddeling van de Verenigde Naties nog een bestand overeengekomen voor een week. Na een paar uur werd deze afspraak alweer geschonden.

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jeminitische regering (sunnitisch) en de shi’itische Houthi’s is al maanden gespannen.

De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen. De rebellen grepen de macht, maar werden vervolgens door een internationale coalitie bestreden. De Houthi’s veroverden in februari en maart steeds meer gebieden en rukten snel op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst nadat hij in februari hoofdstad Sana’a moest ontvluchten.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s. Bij de luchtaanvallen zijn dit jaar al honderden mensen, onder wie veel burgers, omgekomen.

Een hoge commandant van die Houthi-strijders zou gevangen zijn genomen door de zogeheten zuidelijke separatistische krachten, die gelieerd zijn aan de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Dat maakte althans de ‘zuidelijke verzetsbeweging’ bekend via haar Twitteraccount. Abdul-Khaliq is een van de vele Jemenieten die op de zwarte lijst staan van de VN-Veiligheidsraad wegens het bedreigen van de vrede in het land.

    • Carlijn Vis