Vier vragen over de Zomergast van vanavond: Ahmed Aboutaleb

Vanavond is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb Zomergast. NRC blikt vooruit op de uitzending. Waarom moet je kijken? Aboutaleb: “Vanavond krijgen de kijkers een kant van mij te zien die ze nog niet kennen”.

Burgemeester Aboutaleb wandelt over de Westersingel in het centrum van Rotterdam.
Burgemeester Aboutaleb wandelt over de Westersingel in het centrum van Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Vanavond is de eerste aflevering van VPRO’s Zomergasten. Presentator Wilfried de Jong spreekt drie uur lang met politicus Ahmed Aboutaleb. De bestuurder scoort het afgelopen jaar in binnen- en buitenland met zijn uitgesproken ideeën over integratie en islam.

Wat kunnen we vanavond verwachten? Zelf zegt de burgemeester van Rotterdam:

“Het belooft een avond te worden met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent.”

NRC blikt vooruit op de uitzending.

Vier vragen

We stelden NRC-redacteur Sheila Kamerman, die Aboutaleb in juni uitgebreid portretteerde in NRC Handelsblad, vier vragen over de politicus.

1. Wat maakt Achmed Aboutaleb een interessante Zomergast?

“De Rotterdamse burgemeester is beroemd ver buiten onze landsgrenzen. Dat komt doordat hij de afgelopen jaren is gegroeid in zijn rol als burgemeester, maar vooral door zijn opstelling in het integratiedebat. En zijn mening over jonge jihadisten die naar Syrie of Irak vertrekken. Zijn inmiddels legendarische woorden na de de aanslag op Charlie Hebdo - “Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het dan zo zeggen: Rot toch op!” - zijn inmiddels in alle talen vertaald. Het leverde hem een hoop krediet op, met name van autochtone Nederlanders. En ook een hoop kritiek, vooral van allochtone Rotterdammers die vinden dat hij met zijn uitspraken een wig drijft in de samenleving en het wij-zij-denken versterkt. Aboutalebs metamorfose van een vrij kleurloos bestuurder tot een man met uitgesproken ideeën over integratie en islam, die bovendien zelf belijdend moslim is, maakt hem een bijzonder interessante zomergast.”

2. Wat kunnen we van de uitzending verwachten?

“Aboutaleb heeft zich vast tot in de puntjes voorbereid. Hij is een goede prater en een heel goede verhalenverteller, maar hij heeft een sterke neiging tot stijfheid. Als de interviewer hem weet te verlokken die oplettendheid een beetje te laten varen, kan het een heel interessant gesprek worden.”

3. Op de website van de VPRO staat deze quote van Aboutaleb: “
Het belooft een avond te worden met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent”. Welke kant van zichzelf bedoelt hij?

“Dat is lastig, want de kant die Abtouleb graag van zichzelf laat zien, kennen we door en door. Het verhaal van hoe hij opgroeide in armoede in het droge, dorre Rifgebied. En hoe hij met een ezel water moest halen, op blote voeten omdat er geen geld was voor schoenen. Aboutaleb vertelt graag, het liefst aan klassen met leerlingen, hoe hij het redde in Nederland door te leren, te leren en te leren. En door nooit op te geven. Als er goed onderwijs voorhanden is, dan hoef je die kansen alleen maar te grijpen om te kunnen slagen in het leven, zo is vaak zijn boodschap. De onbekende kant van Aboutaleb gaat over zijn innerlijk.”

4. Met welk onderwerp kan de presentator een gevoelige snaar raken?

“Het is niet een man die het achterste van zijn tong laat zien, zeker niet als het gaat om zijn privé-leven: wat voor een soort vader is hij, hoe is de relatie met zijn kinderen en met zijn vrouw, hoe beleeft hij zijn geloof? Is zijn geloofsbeleving veranderd door de jaren heen? Hoe is de relatie met zijn ouders? Er wonen veel familieleden in Nederland, wat vinden zij van hem? En die in Marokko? Die kwesties heeft Aboutaleb zo veel mogelijk buiten de media gehouden. Als hij daarover praat bij Zomergasten, dan kunnen we echt iets nieuws horen.”

Lees ook het profiel van Ahmed Aboutaleb in NRC: ‘Het beste jongetje van de klas‘.