Vandaag in de Tour: rustig peddelen, een glas champagne en dan nog een sprintje

Het peloton in actie op de Champs-Élysées tijdens de tour van 2014.
Het peloton in actie op de Champs-Élysées tijdens de tour van 2014. Foto ANP / Bas Czerwinski

De laatste etappe van de Tour de France is traditiegetrouw de meest gezapige van allemaal. Kilometerslang rijdt het peloton in een slakkengangetje, terwijl het team van de geletruidrager een glas champagne drinkt. Pas als Parijs in zicht komt, gaat het tempo omhoog en doen de sprinters een laatste gooi naar de zege.

Chris Froome hoeft vandaag in ieder geval niet meer te vrezen voor zijn gele trui. Want in de laatste etappe wordt – dat is een ongeschreven regel – eigenlijk nooit meer aangevallen voor het klassement. Zolang de Brit op zijn fiets blijft zitten, kan zijn tweede overwinning in de Tour hem niet meer ontgaan.

En waar in het verleden de strijd in het puntenklassement nog wel eens openlag, is ook die nu al beslist. Peter Sagan heeft te veel voorsprong op André Greipel om zijn groene trui nog te kunnen kwijtraken. De enige prijs die vandaag nog op het spel staat is een ritzege.

Hoe verging het vorige keer?

Het is dit jaar precies veertig jaar geleden dat de Tour voor het eerst aankwam op de Avenue des Champs-Élysées. Die etappe werd destijds gewonnen door de Belgische sprinter Walter Godefroot, zijn tiende en laatste ritwinst in de Tour. Ook vorig jaar won er een spurter, de Duitser Marcel Kittel.

Wie maken er kans?

De winnaar van vorig jaar in ieder geval niet. Kittel doet deze Tour namelijk niet mee vanwege een virusinfectie. Wel is de meest waarschijnlijke kandidaat voor de etappe opnieuw een Duitser. Met drie ritoverwinningen in deze ronde is André Greipel namelijk dé te kloppen man als het op massasprints aankomt.

Toch is Greipel niet onverslaanbaar, zo bewees Mark Cavendish in de zevende etappe naar Fougères. Dus er liggen nog zeker kansen voor de Brit en andere sprinters, zoals Alexander Kristoff en John Degenkolb. Ook Peter Sagan zal vandaag graag winnen, nadat hij deze Tour al vijf keer strandde op de tweede plek.

    • Joost Pijpker