Twee Turkse soldaten komen om bij aanslag - ‘lijkt het werk van de PKK’

Het Turkse leger patrouilleert nabij de Syrische grens, na drie aanslagen in die regio. Foto EPA / Deniz Toprak

Bij een bomaanslag in het zuidoosten van Turkije zijn gisteravond twee Turkse soldaten om het leven gekomen. Ook raakten vier andere soldaten gewond, zo meldt het Turkse leger vanochtend in een verklaring. De aanslag vond plaats in een plaats vlak bij Diyarbakir, een stad waar vooral veel Koerden wonen.

Hoewel de aanval op het leger nog niet is opgeëist, heeft het er volgens persbureau AFP alle schijn van dat de aanslag het werk is van de Koerdische-Arbeidspartij PKK. Vlak voordat de autobom in het zuidoosten van Turkije ontplofte dreigde de PKK met een eenzijdig opzeggen van het staakt-het-vuren.

De Koerdische beweging, die in Turkije wordt beschouwd als terroristische organisatie, deed dat na de raketaanvallen van gisternacht in het noorden van Syrië. Daarbij werd onder meer geschoten op PKK-rebellen, bunkers, opslagfaciliteiten en andere “logistieke punten. Daarnaast voerde het Turkse leger ook grondaanvallen uit.

Offensief komt na aanslagen

De Turkse aanvallen maken deel uit van een groter offensief, dat vlak voor het weekeinde werd aangekondigd. Het Turkse leger nam toen zowel doelen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) als van de PKK onder vuur. Ook deed de politie in Istanbul invallen in meer dan honderd verdachte panden.

Het offensief was een reactie op een drietal aanslagen, waarvan de bomaanslag in het Turkse stadje Suruç de grootste was. Bij die explosie – het werk van een Syriëganger - kwamen meer dan dertig mensen om het leven. Kort daarop schoten jihadisten vanuit Syrië een Turkse soldaat dood bij een grenspost.

Dat het Turkse leger niet alleen IS aanvalt, maar ook de PKK, heeft te maken met een derde aanslag halverwege vorige week. Toen schoten leden van de Turks-Koerdische partij twee agenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de PKK werd daartoe besloten omdat de agenten IS steunden.

    • Joost Pijpker