Turkije vraagt NAVO-vergadering aan vanwege strijd tegen IS en PKK

Turkije heeft vandaag alle 28 lidstaten van de NAVO verzocht om dinsdag bijeen te komen voor overleg over “de afschuwelijke terreuraanvallen van de afgelopen dagen”. Dat heeft de organisatie laten weten. Turkije viel deze week stellingen van IS en de Koerdische PKK aan in Syrië en Irak na een reeks aanslagen op Turks grondgebied.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu
De Turkse premier Ahmet Davutoglu Foto EPA

Turkije heeft vandaag alle 28 lidstaten van de NAVO verzocht om dinsdag bijeen te komen voor overleg over “de afschuwelijke terreuraanvallen van de afgelopen dagen”. Dat heeft de organisatie laten weten. Turkije viel deze week stellingen van IS en de Koerdische PKK aan in Syrië en Irak na een reeks aanslagen op Turks grondgebied.

Ook stelt Turkije zijn bondgenoten op de hoogte van de maatregelen die het land neemt na het terroristische geweld. Ankara vroeg de bijeenkomst aan met een beroep op Artikel 4 van het NAVO-handvest. Dat artikel dicteert dat een lidstaat een vergadering mag verzoeken als het vindt dat zijn territoriale integriteit wordt bedreigd.

Steun van de NAVO

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg liet weten dat hij Ankara volledig steunt:

“De NAVO-bondgenoten houden de ontwikkelingen zeer nauwlettend in de gaten en zijn solidair met Turkije.”

Vandaag viel Turkije voor de tweede dag op rij stellingen van de Koerdische PKK aan, die door Ankara wordt bestempeld als terroristische organisatie. Ook IS wordt in Syrië onder vuur genomen, nadat de terreurbeweging woensdag een aanslag pleegde op een cultureel centrum in grensplaats Suruç. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

Gisteravond vond in het zuiden van Turkije opnieuw een aanslag plaats, ditmaal bij Diyarbakir, een stad waar vooral veel Koerden wonen. Daarbij kwamen twee militairen om, terwijl vier anderen gewond raakten. Hoewel de aanval op het leger nog niet is opgeëist, heeft het er volgens persbureau AFP alle schijn van dat de aanslag het werk is van de PKK.

    • Casper van der Veen