Snelwegen weer vrij na storm – ‘ga vandaag niet het bos in’

Een straat bezaaid met afgewaaide takken. Nederland heeft een officiële zomerstorm te pakken, de 25ste sinds de metingen in 1901 begonnen.
Een straat bezaaid met afgewaaide takken. Nederland heeft een officiële zomerstorm te pakken, de 25ste sinds de metingen in 1901 begonnen. Foto ANP / Bart Maat

Uren later dan aanvankelijk de bedoeling was, is de A44 vanmorgen weer vrijgegeven na de storm. De snelweg was gisteren tussen Leiden en Den Haag tijdlang in beide richtingen afgesloten omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de weg lagen. Die zijn nu opgeruimd, zo laat Rijkswaterstaat weten.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Op de #A44 A’dam ► Den Haag zijn de opruimwerkzaamheden voltooid. De rijbaan is helemaal vrijgegeven.

Ook de A12 is sinds gisteravond laat weer volledig open voor verkeer. Eerder waren tussen Den Haag en Utrecht al twee van de vier rijstroken weer beschikbaar. De andere kant op in de richting van Den Haag was de weg toen nog wel dicht vanaf Reeuwijk, maar ook daar zijn alle rijbanen inmiddels weer open.

Rijkswaterstaat adviseerde automobilisten gisteren om niet tijdens de storm de weg op te gaan in gebieden waar code rood of oranje gold. Toen het KNMI de waarschuwing voor extreem weer gisteravond weer introk, paste ook het agentschap voor infrastructuur zijn advies weer aan. Tegen ANP zei een woordvoerder daarover:

“Hiermee vervalt ook ons advies rekening te houden met zware windstoten.”

Nog wel hinder op het spoor

Anders dan op de wegen is op het spoor nog wel enige hinder als gevolg van de storm, zo meldt de NS. Tussen Almere en Lelystad rijden nog altijd geen treinen als gevolg van een defecte bovenleiding. Door het slechte weer is de stroomvoorziening voor treinverkeer daar over een lengte van 300 meter kapot. De NS zet bussen in.

De problemen op het spoor zijn overigens voor het grootste deel voorbij. Gisteren was er onder meer in de Randstad veel vertraging door defecte bovenleidingen en takken op het spoor. Zo reden er tussen Amsterdam en Utrecht tijdlang geen treinen. Dat gold ook voor de route tussen Amsterdam en Haarlem.

Twitter avatar ProRail ProRail Onze mannen werken hard om bomen en takken van het spoor te halen. Nog op pad? Check je reis op ns.nl #zomerstorm http://t.co/PDCu2uSh3e

Staatsbosbeheer: blijf weg uit het bos

Hoewel de storm voorbij is en de zon op veel plekken weer schijnt, is het niet verstandig om vandaag het bos in te gaan. Door de hevige wind hangen er nog veel losse takken, waardoor het gevaarlijk kan zijn, zo waarschuwt Staatsbosbeheer. Vooral in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is de schade groot.

Om de bomen en takken zo veel mogelijk op te ruimen hebben boswachters hun werkzaamheden op veel plekken hervat, zo laat een woordvoerster van Staatsbosbeheer vanmorgen aan ANP weten. Ze inspecteren bossen en bomen, vooral in de gebieden waar de storm het zwaarst was. Naar verwachting zijn die werkzaamheden zondagavond overal afgerond.

Toestel Transavia moet noodlanding maken

Het vliegverkeer had gisteren eveneens veel last van slechte weer, die op sommige plaatsen in het land leidde tot windstoten van rond de 110 kilometer per uur. Op Schiphol moest een toestel van Transavia met zo’n 170 passagiers aan boord een noodlanding maken, zo bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij aan ANP.

Het vliegtuig was afkomstig uit het Spaanse Girona en zou aanvankelijk landen op Rotterdam. Door de storm moest het toestel daar een doorstart maken, waarna de gezagvoerder doorvloog richting Schiphol. Ook daar lukte de eerste landingspoging niet, maar in tweede instantie ging het wel goed.

Terugvliegen naar een andere luchthaven, zoals die van Brussel, was geen optie. Daarvoor had het toestel niet genoeg brandstof meer aan boord, zo stelde de luchtvaartmaatschappij. Desondanks is de veiligheid van de passagiers geen moment in het geding gekomen, aldus een woordvoerster.