Parijse politie schiet op auto die inrijdt op dranghekken Tour

Het Place de la Concorde in Parijs.
Het Place de la Concorde in Parijs. Foto NRC / Flip Franssen

De Franse politie heeft het vuur geopend op een auto die probeerde in te rijden op de barricades langs de route van de Tour de France. Dat meldt persbureau AP. Bij het incident raakte niemand gewond.

Een woordvoerder van de politie in Parijs, Luc Poignant, zeg dat de auto is ontsnapt vanaf Place de la Concorde in Parijs. Place de la Concorde is onderdeel van de etappe door Parijs, die de renners vandaag fietsen.

Volgens de Franse krant Le Figaro crashte de auto eerst op een ander voertuig in de wijk Champs-Elysées, waarna het opnieuw startte en koers zette richting Place de la Concorde.

Hoeveel mensen er in de auto zaten is onduidelijk: AP heeft het over twee personen, maar Franse media noemen alleen een bestuurder.

Geen gewonden, bestuurder mogelijk dronken

Poignant vertelt aan AP dat agenten de laatste hand legden aan het plaatsen van de barricades toen de donkere auto probeerde in te rijden op de dranghekken. De politie, die hier onderdeel is van de beveiliging van de Tour de France, zwaaide naar de bestuurder dat hij zijn snelheid moest matigen, maar volgens de Franse krant Le Parisien ging de auto juist harder rijden. Toen de agenten schoten richtten op het voertuig, maakte de auto rechtsomkeert.

De Franse politie spreekt van “een klein incident” en houdt er rekening mee dat de bestuurder reed onder invloed. Terrorisme wordt door de autoriteiten uitgesloten.

Auto teruggevonden, dader(s) nog spoorloos

Honderdduizenden toeschouwers verzamelen zich vanmiddag op Place de la Concorde, om de renners tijdens hun laatste rondes van de Tour aan te moedigen. De Tour de France-renners finishen vandaag in Parijs.

Tijdens het incident met de auto - vanochtend om 8 uur - waren er nog maar weinig toeschouwers op het plein, omdat de renners pas later vandaag hier aankomen.

De dader of daders zijn nog voortvluchtig. De auto, een zwarte Renault Twingo, is inmiddels teruggevonden. Er zitten meerdere kogelgaten in het voertuig.

    • Casper van der Veen
    • Carlijn Vis