Opnieuw zelfmoordaanslagen in Nigeria en Kameroen

Een verwoest voertuig van Boko Haram, op een archiefbeeld uit december vorig jaar. Foto EPA / Deji Yake

Nigeria en Kameroen zijn dit weekeinde opnieuw opgeschrikt door zelfmoordaanslagen. In de Nigeriaanse stad Damaturu zijn vanmorgen ten minste vijftien mensen omgekomen toen een vrouw zichzelf opblies. Een vergelijkbare aanslag in Maroua in Kameroen kostte gisteravond aan zeker 19 mensen het leven, zo melden lokale overheden aan persbureau Reuters.

De kans is groot dat het dodental in Nigeria – maar wellicht ook in Kameroen nog verder oploopt. Een woordvoerder van de politie in Damaturu zegt daarover:

“Tot dusver is van vijftien mensen bevestigd dat ze zijn overleden. Maar er worden nog steeds lijken binnengebracht bij het ziekenhuis.”

Ook veel gewonden

Naast doden hadden beide aanslagen ook tientallen gewonden tot gevolg. In Nigeria spreken omstanders van minimaal vijftig gewonden, terwijl in Kameroen het aantal nog hoger ligt. In beide gevallen werd de aanslag uitgevoerd door een jonge vrouw, een werkwijze die veel gebruikt wordt door terreurgroep Boko Haram.

Kameroen is de laatste tijd regelmatig slachtoffer van zelfmoordaanslagen, zeker sinds het buurland Nigeria meehelpt in de strijd tegen Boko Haram. Afgelopen woensdag kwamen nog meer dan twintig mensen om bij een dubbele zelfmoordaanslag. Diezelfde dag werd Nigeria eveneens een aanslag gepleegd met meer dan veertig doden tot gevolg.

    • Joost Pijpker