Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Grappen op Twitter stelen blijft niet ongestraft. Dan weet je dat

Voor het eerst gebruikt Twitter zijn wettelijke bevoegdheid om gebruikers die een tweet van iemand anders hebben “gestolen” op te sporen en de gejatte berichten te verwijderen.

Het logo van Twitter tijden een conferentie in Berlijn.
Het logo van Twitter tijden een conferentie in Berlijn. Foto EPA / Julia Mueller

Freelance schrijver in Los Angeles, Olga Lexell, maakt grappen op Twitter. Die grappen worden gekopieerd zonder haar daarbij te vermelden, dus alsof het iemands eigen grap is. En daar is ze klaar mee.

Ze schreef Twitter meerdere keren een bericht, met de boodschap dat zij een bepaalde grap als eerste maakte en dat het copyright dus bij haar ligt. “Dus Twitter, doe daar eens wat aan.”

Twitter komt in actie

Dat doen ze nu. Voor het eerst gebruikt Twitter zijn wettelijke bevoegdheid om tweetjatters op te sporen en de “gestolen berichten” te verwijderen.

Zo was Lexell (@runolgarun) bijvoorbeeld de eerste die dit bericht op Twitter plaatste:

“Saw someone spill their high end juice cleanse all over the sidewalk and now I know god is on my side.”

Die grap werd door meerdere mensen overgenomen:

Twitter avatar wisekrax Dr. Kraxgood saw someone spill their high end juice cleanse all over the sidewalk and now I know god is on my side
Twitter avatar GammaBlasterSM Lindy [Aquellex] saw someone spill their high end juice cleanse all over the sidewalk and now I know god is on my side

Bij twitteraars die deze grap niet retweetten maar zonder bronvermelding plaatsten, staat nu:

Twitter verwijderd gejatte tweets

Twitter verwijderd gejatte tweets. Screenshot Twitter “saw someone spill their high end juice”

Als Twitter een tweet verwijdert in verband met plagiaat, wordt met het account van de ‘tweetdief’ een automatisch bericht gedeeld, waarin aan zijn of haar volgers wordt uitgelegd waarom dat is gedaan.

“Klaar met na-apers”

Aan The Verge legt de Amerikaanse Lexell uit waarom ze het gedrag van deze na-apers zat is:

“Ik ben freelance schrijver en verdien geld met het schrijven van grappen. Ik gebruik Twitter om mijn grappen te testen.”

Via een formulier op de site van Twitter kan elke gebruiker een klacht indienen. Als die klacht gegrond blijkt, wordt de tweet meestal binnen een paar dagen verwijderd.

Volgens het beleid van het sociale mediabedrijf heeft de desbetreffende twitteraar vervolgens tien dagen om te reageren op het verwijderen van zijn of haar tweet. Twitter plaatst verwijderingsverzoeken openlijk op de site Chilling Effects.

Twitteraars reageren

Twitteraars reageren sinds gistermiddag in groten getale op de actie van Lexell door haar grap te posten. Zonder haar daarin te kennen.