Verstappen ‘overweldigd’ door vierde plek, Vettel wint enerverende GP Hongarije

Max Verstappen vanmiddag op de Hungaroring op weg naar zijn beste klassering ooit in de F1. Foto ANP / Srdjan Suki

Sebastian Vettel heeft zijn tweede grand prix van het seizoen gewonnen. Op de Hungaroring in Boedapest bleef hij als enige van de toppers gevrijwaard van malheur. Max Verstappen zette een uitermate puike prestatie neer door de vierde plaats te pakken: zijn hoogste notering tot nu toe.

De race in Hongarije stond bol van de plotwendingen. Beide Mercedesen verspeelden direct bij de start hun eerste posities, Vettels teamgenoot bij Ferrari reed lang tweede maar kreeg pech. Leider in het WK Lewis Hamilton (Mercedes) raakte van de baan, kwam terug, veroorzaakte een botsing, kreeg straf en leek de leiding in het WK kwijt te raken aan teammaat Nico Rosberg.

Maar de Duitser, na een safety car-periode vanwege een behoorlijke crash van Nico Hülkenberg, op jacht naar Vettel werd geraakt door Daniel Ricciardo (Red Bull). De Australiër reed de band van Rosberg lek waardoor die veel plaatsen verloor, Ricciardo moest een nieuwe voorvleugel halen in de pit waardoor Hamilton kon opstomen door het veld. De Brit heeft in de WK-stand nu 21 punten voorsprong op Rosberg, die op zijn beurt evenzoveel voorsprong heeft op Vettel.

Verstappen: ik kon het niet geloven

Ook Max Verstappen reed zijn voorvleugel stuk en kreeg tijdstraf voor te hard rijden tijdens de safety car, maar na een zeer sterk verreden tweede deel van de grand prix pakte hij knap de vierde plaats. Voor de nog steeds 17-jarige Nederlander is dat zijn beste klassering ooit in de Formule 1.

“Tijdens de race kon het kon vele kanten op gaan, maar van een vierde plek had ik nooit durven dromen. Een paar ronden voor het einde vroeg ik pas op welke positie ik reed. Toen mijn engineer Xevi Pujolar P4 zei, vroeg ik me af wat er voor me gebeurd was. Ik ben ongelooflijk blij, sprakeloos. Dit is als een droom en had ik nooit verwacht in mijn eerste seizoen. Toen ik de finishlijn over ging, kon ik het niet geloven. Ik ben een koele kikker, maar over de boordradio kon ik mijn gevoelens niet onder woorden brengen door het overweldigende resultaat.” Max Verstappen op zijn eigen website.

Verstappen heeft nu drie keer in tien grands prix in de punten gereden. Hij heeft nu 22 WK-punten en staat daarmee nu 11e in het klassement. Teamgenoot Carlos Sainz heeft 9 punten. Verder opvallend: het zo geplaagde McLaren-Honda voor het eerst met zowel Fernando Alonso als Jenson Button in de punten.

Jules Biacnhi herdacht

Voorafgaand aan de start werd door de coureurs, teams en organisatie stilgestaan bij het overlijden van Jules Bianchi. De 24-jarige Fransman overleed vorige week na een zware crash vorig jaar tijdens de grand prix van Japan. Zijn uitvaart werd enkele dagen terug bijgewoond door veel F1-coureurs.

Bianchi werd door de heren op het podium nog geëerd. Winnaar Sebastian Vettel droeg zijn zege aan hem op:

“Deze overwinning is voor Jules. het is een ongelofelijk zware week geweest en voor ons allemaal is het moeilijk geweest.”

De grand prix van Hongarije in bullets, video’s en tweets:

 • De start verloopt uitermate abnormaal met beide Mercedesen die hun eerste twee posities verliezen aan de Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Gedurende de eerste ronde raakt polesitter Lewis Hamilton nog meer plaatsen kwijt nadat hij door de grindbak moet crossen omdat een inhaalpoging op teammaat Nico Rosberg op niets uitloopt. P10 voor de leider in het WK.
 • Max Verstappen ligt na een moeizame eerste ronde op P13 terwijl hij als negende startte. Zijn teamgenoot Carlos Sainz ligt nu voor hem.
 • Hamilton zit na 7 ronden nog klem achter de Williams van Felipe Massa. Net als in de vorige race in Engeland vergooit hij een goede startpositie. De wereldkampioen verliest kostbare tijd en Sainz kan bij hem aansluiten. Vooraan heeft Vettel 2 seconden op Raikkonen en 5 op Rosberg. Verstappen heeft een plekje gewonnen op Fernando Alonso en ligt nu op P12.
 • Na 12 ronden is Hamilton Massa voorbij. Max dringt ondertussen aan bij Sainz; hij heeft het gaatje naar zijn teamgenoot gedicht. “I am really being held up now!”, beklaagt hij zich over de boordradio, hopend op een teamorder voor Sainz.
 • De eerste pitstops vanaf ronde 14. Valtteri Bottas en Massa (Williams) en Daniil Kvyat (Red Bull) komen binnen, Verstappen kom een ronde later binnen: cleane stop en hij passeert Massa in de pit omdat die een 5 sec tijdstraf had uitstaan. Als Sainz in ronde 16 stopt wordt ook hij gepasseerd door Max: P12 met nog enkele coureurs voor hem die een andere pitstop-strategie volgen. Dat kan later in de race interessant worden.
 • Op bijna een derde van de race over 69 ronden komt de top van het veld binnen. Vettel, Raikkonen (+6 sec) en Rosberg (+10) beleven prima stops. Achter hen Daniel Ricciardo (Red Bull) en Hamilton (+28). Verstappen ligt nu negende; de plaats waar hij begon. Ondertussen incasseert Pastor Maldonado maar weer eens een straf voor het veroorzaken van een botsing:
 • Het wordt leuker in ronde 30 omdat Hamilton P4 pakt van Ricciardo, maar vooral vanwege Max. Hij rijdt het gaatje naar Kvyat (Red Bull) dicht en heeft P8 nu in zicht. Verstappen duidelijk op jacht naar meer WK-punten.
  Twitter avatar F1 Formula 1 LAP CHART (After 30 laps) Things are looking up for Hamilton #HungarianGP http://t.co/hC5kz58RHm
 • In ronde 35 duikt Kvyat de pit in voor zijn tweede stop. P8 nu voor Max en dat lijkt voorlopig het maximaal haalbare voor de jonge Limburger. Het gaat naar Nico Hülkenberg (Force India) is zo’n 10 seconden. Vooraan rijden de Ferrari’s weg met de zege. Voorlopig. Want Rosberg kan absoluut geen vuist maken tegen de Italiaanse raspaarden (+18 sec) en ziet Hamilton dichterbij komen: dat gat is 7 seconden.
 • Max rijdt ook de pit in voor zijn tweede stop. Ronde 40 van 69 en hij komt als negende terug op de baan. Kvyat heeft z’n plekje terug en ligt nu 11 seconden voor. Max heeft dus zo’n 10 seconden verloren op de Rus. Alonso ligt ruim 6 tellen achter hem. Ondertussen meldt Raikkonen over de boordardio dat hij vermogen verliest: podiumplek in gevaar?
 • Safety car op de baan! Nico Hülkenberg schiet rechtdoor aan het einde van het rechte stuk. Zonder voorvleugel ramt hij loodrecht de bandenstapel. Rosberg en Hamilton kiezen direct voor een pitstop. Vettel volgt ook. Raikkonen kiest ook nieuwe banden en keert voorlopig terug op de baan.
 • Bizar ongeluk van Hülkenberg, vorige maand nog winnaar van de 24 uren van Le Mans met Porsche, stapt ongedeerd uit. Zijn voorvleugel breekt op topsnelheid af. “Something broke at the front”, zegt hij met gevoel voor understatement tegen zijn team.
 • Twee plekken winst voor Max nu Hülkenberg voor hem wegvalt. P7 nu voor hem want ook Kvyat voorbij. De Rus reed kort achter Hülkenberg en zijn Red Bull werd geraakt voor een brokstuk.
 • Een nieuwe race met nog XXX ronden te gaan. Het hele veld dus in elkaar geschoven door de safety car. Vettel, Raikkonen, Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Bottas, Verstappen, Kvyat, Sainz en Button vormen de top 10 en rijden dus in de punten. Max op verse, zachte banden. Race is on!
 • Hamilton vergooit opnieuw zijn kansen bij de herstart! Ricciardo probeert de Brit in te halen en Hamilton blokkeert en raakt de Australiër. Voorvleugel beschadigd en tijdverlies. Rosberg ondertussen haalt direct Raikkonen in en kan op jacht naar raceleider Vettel. Verstappen raakt in de consternatie de achterband van Bottas. Ook zijn voorvleugel beschadigd en lekke band voor de Fin.
 • Ronde 52 en WK-leider Hamilon naar binnen voor een nieuwe neus. Max rijdt achter hem en gaat door: pakt P6! Hamilton zakt naar P13.
 • Max naar de vijfde plaats! Raikkonen meldt zich in de pit en valt uit. Verstappen ligt nu vijfde met 15 seconden voorsprong op Alonso. Kvyat op P4 lijkt met 12 seconden voorsprong te ver weg. Ondertussen een drive-thru penalty voor Hamilton voor het veroorzaken van die botsing met Ricciardo. De wereldkampioen lijkt de leiding in het WK te gaan verliezen want scoort geen punten terwijl Rosberg 2e ligt met Vettel in het vizier.
 • Oh nee klein drama voor Verstappen. Hij krijgt ook een drive-thru voor het overschrijden van de snelheidslimiet tijdens de safety car. Gelukkig ligt de McLaren van Alonso inmiddels ver genoeg achter en P5 blijft in bezit van de Nederlander. Ricciardo (P3) ondertussen op de staart van Rosberg.
 • Nog zeven ronden en Rosberg lijkt de aanval van Ricciardo te hebben afgeslagen. Kan hij nu nog op jacht naar Vettel? Hamilton ondertussen tóch weer in de punten op P8 na tijdstraf (alweer) voor Maldonado en Sainz die uitvalt. Hopen dat zijn probleem Verstappen bespaard blijft.
 • Meer drama! Riciardo doet een wanhopige uitrempoging bij Rosberg aan het einde van het rechte stuk, haalt de bocht niet, stuurt daarna in en snijdt met zijn voorvleugel de achterband van de Duitser stuk! Hij probeert de pit te bereiken, Ricciardo is daar al voor een nieuwe vleugel. Hoe ver kunnen Max en Hamilton opschuiven?
  Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde Wowwwwwwwwww…. What a race!!!! #F1
 • Je verzint het niet! Max Verstappen naar de vierde plaats. Hamilton nu zesde en Rosberg tiende. Gaat de leider in het WK dan toch punten uitlopen en de koppositie níet afstaan aan Rosberg?
 • Nog één ronde te gaan: gaat hij dan zelfs nog het podium halen zoals zijn vader Jos in 1994? In deze race is alles mogelijk.
 • Dat was het: Sebastian Vettel wint de GP van Hongarije! Een heerlijke race met dito resultaat voor Max: vierde.
  Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde Super race @Max33Verstappen , you deserve it!! Keep on going #F1
  Twitter avatar Olav_Mol Olav Mol Hoe vèt is dit. Wat een race van Max Verstappen loon naar werken http://t.co/A8X3KqU4MV

Uitslag grand prix van Hongarije:
1. Sebastian Vettel (Ferrari) 71 ronden
2. Daniil Kvyat (Red Bull-Renault) +6 sec
3. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) +25 sec
4. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso-Renault) +44 sec
5. Fernando Alonso (McLaren-Honda) +49 sec
6. Lewis Hamilton (Mercedes) + 52 sec
7. Romain Grosjean (Lotus-Mercedes) +58 sec
8. Nico Rosberg (Mercedes) +58 sec
9. Jenson Button (McLaren-Honda) +1m07
10. Magnus Ericsson (Sauber-Ferrari) +1m09

Stand in het WK na 10 van de 19 races:
1. Lewis Hamilton 202 punten (+8)
2. Nico Rosberg 181 (+4)
3. Sebastian Vettel 160 (+25)

11. MAX VERSTAPPEN 22 (+12)

  • Jules Seegers