Filmpje: ploegleiderswagen Chris Froome bekogeld met bier in ‘Nederlandse bocht’

Een beeld uit het filmpje van Team Sky.

Voor veel renners was bocht zeven op L’Alpe d’Huez een fijne afwisseling tijdens een dag lang afzien. Met Parijs in zicht kregen ze gisteren glazen bier aangegeven en werden ze de Alpencol zo’n beetje opgeschreeuwd. Dat gold echter niet voor de ploegleiderswagen van Team Sky, die in de ‘Nederlandse bocht’ met bier werd bekogeld.

De zevende bocht van Alpe d’Huez – vanaf de top geteld – is doorgaans een Nederlands feestje als de Tour er passeert. En ook gisteren kleurde de haarspeldbocht oranje. Aanvankelijk klonken in het peloton louter positieve geluiden over de massale Nederlandse polonaise in bocht zeven. Verschillende coureurs twitterden enthousiast:

Twitter avatar HansenAdam Adam Hansen I love to finish the 2nd last stage on alpe d’huez. Such a tough historical climb….. & maybe the free beers :P http://t.co/2IV054hCMy
Twitter avatar WesHellyar Wes Hellyar My rider of the day? @manuelquinziato who I caught doing this at Dutch corner… Legendary, cheers! #TdF2015 http://t.co/ek1yXs1hQx

Vooral Nederlandse coureurs, maar ook renners van Nederlandse ploegen, konden vlak onder de top op veel steun rekenen. “Een gekkenhuis”, zo noemde Bram Tankink van Lotto-Jumbo die ervaring gisteren tegenover NOS Langs de Lijn. Hij zei:

“Als je daar fietst, dan krijg je vleugels. Tijdelijk dan, want het kan de pijn niet wegnemen. Maar het is wel heel lekker.”

Tegen het AD had Tankink voorafgaand aan de voorlaatste rit laten weten dat hij dolgraag een biertje wilde in bocht zeven. En dat verzoek werd dan ook ingewilligd. Op een filmpje is te zien hoe de Nederlandse publiekslieveling zijn fiets tijdens de beklimming van L’Alpe d’Huez even aan de kant van de weg zet, als hij vanuit het publiek een flesje bier krijgt aangereikt:

Twitter avatar bramtankink Bram Tankink Nog even een filmpje van mijn pitstop gisteren. #samenvieren http://t.co/k8IXd9ljYf

Toch kon niet iedereen rekenen op zo’n hartelijk ontvangst in de Nederlandse bocht, zo is te zien op een filmpje gemaakt vanuit de ploegleidersauto van Team Sky. Te zien is hoe toeschouwers in de Nederlandse bocht en blikken bier gooien naar de auto van het team van geletruidrager Chris Froome.

Ook wordt de auto, met daarin de Nederlandse ploegleider en oud-renner Servais Knaven, uitgejouwd en opgehouden door het aanwezige publiek. “Lekker bezig jongens”, hoor je Knaven in het Nederlands roepen.

Twitter avatar itvcycling ITV Cycling Reports that spectators near Alpe d’Huez already being very aggressive towards Team Sky, trying to board their support vehicle #TDF2015

Het is niet voor het eerst deze Tour dat de ploeg van Froome belaagd wordt door publiek. Vorig weekeinde gooiden toeschouwers al urine in het gezicht van de Brit, die vandaag waarschijnlijk voor de tweede keer de ronde wint. Ook werd de afgelopen in twee verschillende etappes bespuwd.

En wat was de reactie van Froome op de gebeurtenissen in de Nederlandse bocht? Die bedankte zijn Nederlandse ploeggenoot Wout Poels voor zijn hulp bij het doorkomen van de mensenmassa.

    • Joost Pijpker