Cijfers van de maker van je zonnebril, rechtszaak tegen garnalenverwerker

Foto EPA

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Een Ray-Ban kost rond de 100 euro, een zonnebril van Chanel 300 euro. Maar ze komen uit dezelfde fabriek. Namelijk die van het Italiaanse Luxottica, een bedrijf dat voor veel luxe merken zonnebrillen maakt. Maandag halfjaarcijfers.

Ook Philips komt die dag met resultaten. Het concern wil van zijn lichtdivisie af - dan wel door een beursgang, dan wel door verkoop. Het past binnen een grotere ontwikkeling in het bedrijf: Philips wordt al jaren alsmaar kleiner. Ooit waren Donna Summer, U2 en Videoland van het Eindhovense bedrijf.

Ook op maandag: cijfers van Canon. volgens het bedrijf zijn smartphones geen bedreiging voor digitale camera’s. Echt niet.

2. Dinsdag staat de uitspraak in de rechtszaak van FNV en CNV tegen Heiploeg op de planning. Het garnalenverwerkingsbedrijf maakte in 2014 een doorstart via de zogeheten pre-packconstructie. Volgens de bonden zijn de werknemers daarbij “ernstig benadeeld”.

Twitter presenteert halfjaarcijfers. Zónder topman Dick Costolo. Die stapte in juni op vanwege de vele problemen van het bedrijf. En Twitter had nog wel een overlevingsstrategie bedacht.

3. Meer cijfers op woensdag. Van Facebook, bijvoorbeeld. Het bedrijf you love to hate. Ondanks het geklaag zijn er nog véél mensen die foto’s plaatsen, (katten)filmpjes kijken of nieuws lezen. De verwachtingen zijn dan ook bijzonder positief.

4. Nóg meer cijfers op donderdag. De politiek mag dan met reces zijn, het zakenleven gaat gewoon door. Shell, Randstad, Amsterdam Commodities (van de noten in je muesli), Euronext (ook een beurs kan beursgenoteerd zijn): ze komen met cijfers.

Ook Nokia presenteert zijn resultaten. Dat richt zich nu helemaal op kaarten. En Alibaba en Apple willen ze graag hebben.

5. Is-ie eindelijk af? Vrijdag wordt het nieuwe Utrecht Centraal geopend. Althans, weer een deel ervan.

Een dag later begint Roger van Boxtel officieel als nieuwe directeur van de NS. Met Van Boxtel wil het bedrijf werken aan het herstel van “rust en vertrouwen”. In juni vertrok Timo Huges bij de spoorwegen.

    • Annemarie Sterk