Chris Froome wint Tour - ritzege voor Greipel

Chris Froome passeert de Arc de Triomphe in Parijs.
Chris Froome passeert de Arc de Triomphe in Parijs. Foto EPA / Sebastien Nogier

Het kon hem al bijna niet meer ontgaan, maar nu is het officieel: Chris Froome heeft de 102e Tour de France gewonnen. De zege op de slotrit in Parijs werd in de wacht gesleept door André Greipel. De Duitser van Lotto-Soudal wist in een spannende en snoeiharde massasprint net voor Coquard en Kristoff over de finish te zoeven.

Het was de vierde ritzege voor Greipel, die een tijd klokte van 2.49.41. Froome kwam met zeven ploeggenoten van Team Sky, onder wie de Nederlander Wout Pels, met de armen op elkaars schouders lachend de eindstreep over. Hij won voor de tweede maal de Tour, dit jaar met een tijd van 84.46.14. Zijn eerste overwinning was in 2013. Froome werd ook de beste in het bergklassement.

Foto NOS

Froome komt met zijn ploeggenoten de finish over. Foto NOS

Twee Nederlanders in top tien

In het eindklassement hield Froome de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alejandro Valverde achter zich. Twee Nederlanders wisten door te dringen tot de top tien: Robert Gesink werd zesde, Bauke Mollema volgde daar direct achter. De Slowaak Peter Sagan sleepte de groene trui in de wacht en Quintana werd de beste jongere.

Lange tijd sleepte de grotendeels vlakke slotetappe zich in een wandeltempo voort. De rit ging met zo’n slakkengang dat Froome tijd had om al rijdende een glas champagne te heffen en om te stoppen om een regenjas aan te trekken.. Pas helemaal aan het einde ontstond een massasprint. De organisatie koos door het natte weer ervoor om iedereen tien ronden voor het einde dezelfde eindtijd te geven. Mollema reageerde tegenover ANP opgelucht:

“Dat scheelt zoveel stress. Ik ben nog nooit zo relaxt de Champs-Élysées opgereden. Misschien moeten ze de koers ieder jaar maar zo vroeg neutraliseren.”

Tassen op het parcours

De vroege neutralisatie betekende echter niet dat de laatste ronden zonder problemen verliepen. Klassementsleider Chris Froome kreeg een zak in zijn wiel en moest van fiets verwisselen. Ook Mollema kreeg een plastic tas in het wiel. De Nederlander is erg tevreden met zijn zevende plek:

“Mooi dit. We gaan nu lekker wat eten in de stad. Het zal wel laat worden vannacht.”

Ook bij zijn eerste Tourzege in 2013 werd Froome in het klassement gevolgd door Quintana. Het verschil tussen de heren was nu nog kleiner: 1 minuut en 12 seconden. Het was daarmee de kleinste marge sinds 2008. Froome had speciaal voor de slotrit zijn fiets opgekalefaterd:

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome My pimped up ride for the final push to Paris! #TDF2015 #MaillotJaune http://t.co/fvlQkybjY5

Ter ere van de gelegenheid hadden Froomes ploeggenoten van Team Sky hun broeken en helmen uitgedost met gele strepen. Het krachtige teamwerk van de ploeg was van doorslaggevend belang voor de overwinning van Froome in het klassement. Ook de bezielende leiding van coach Dave Brailsford, die oog had voor detail en opnieuw een meester bleek in het plannen, was vitaal. Froome dankte na afloop zijn ploeggenoten en noemde hen allen bij naam:

“Zonder jullie stond ik hier niet. Ik heb respect voor jullie. Deze trui is net zo van jullie als van mij.”

Gezapige slotrit

De laatste etappe is traditioneel de meest gezapige van allemaal. Alleen wanneer Parijs in zicht komt, komen sprinters nog wel eens met hun laatste krachten in actie. Dat gebeurde ook vandaag. Maar het is een ongeschreven regel dat er niet meer wordt aangevallen voor het klassement. Hooguit kan er nog een ritzege worden verdiend.

Het was dit jaar precies veertig jaar geleden dat de Tour voor het eerst aankwam op de Avenue des Champs-Élysées. Die etappe werd destijds gewonnen door de Belgische sprinter Walter Godefroot, zijn tiende en laatste ritwinst in de Tour. Ook vorig jaar won er een spurter, de Duitser Marcel Kittel.

Uitslag etappe

1. André Greipel (Duitsland): 2.49.41
2. Bryan Coquard (Frankrijk/Europcar) z.t.
3. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katusha) z.t.
4. Edv.Boasson Hagen (Noorwegen/MTN – Qhubeka) z.t.
5. Arnaud Démare (Frankrijk/FDJ) z.t.
6. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Etixx-Quick Step) z.t.
7. Peter Sagan (Slowakije/Tinkoff – Saxo) z.t.
8. John Degenkolb (Duitsland/Giant – Alpecin) z.t.
9. Michael Matthews (Australië/Orica GreenEDGE) z.t.
10. Ramunas Navardauskas (Litouwen/Cannondale – Garmin) z.t.

Klassement

1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Sky) 84.46.14
2. Nairo Quintana (Col/Movistar) + 1.12
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) + 5.25
4. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) + 8.36
5. Alberto Contador (Spanje/Tinkoff-Saxo) + 9.48
6. Robert Gesink (Nederland/LottoNL) + 10.47
7. Bauke Mollema (Nederland/Trek) + 15.14
8. Mathias Frank (Zwitserland/IAM Cycling) + 15.39
9. Romain Bardet (Frankrijk/AG2R) + 16.00
10. Pierre Rolland (Frankrijk/Europcar) + 17.30

Lees hier het verslag van kilometer tot kilometer van ANP:

 • 10,5 km: doorkomst Côte de l’Observatoire (4e cat.): 1. Pozzato (Ita).
 • 41 km: net voor de eerste doorkomst over de finishlijn heeft de jury besloten dat er in de resterende kilometers geen tijdverschillen meer worden gemeten. De tijd van de eerste doorkomst, met een voltallig peloton, wordt doorberekend naar het eindklassement.
 • 55 km: tussensprint: 1. Grivko (Oek), 2. Kudus (Eri).
 • 57 km: aanval Sylvain Chavanel (Fra).
 • 65 km: Chavanel teruggepakt door peloton.
 • 74 km: 3 koplopers hebben 25 seconden voorsprong: Vachon (Fra), Oliveira (Por) en Vanbilsen (Bel).
 • 89 km: voorsprong 30 seconden. Ploeg van Greipel (Dui) leidt peloton.
 • 100 km: Dennis (Aus) is aangesloten bij koplopers.
 • 102 km: Aanval Vanbilsen bij ingaan laatste ronde.
 • 105 km: Vanbilsen en Dennis ingelopen.
 • 109 km: De Duitser André Greipel wint de laatste etappe van de Tour. Chris Froome is eindwinnaar voor Quintana (Col) en Valverde (Spa). Robert Gesink is beste Nederlander in het eindklassement: zesde.
   • Casper van der Veen