‘Cameron wil Brits referendum EU in juni volgend jaar’

De premier van Groot-Brittannië, David Cameron, arriveert in juni in Brussel voor de Eurotop.
De premier van Groot-Brittannië, David Cameron, arriveert in juni in Brussel voor de Eurotop. Foto ANP / Jonas Roosens

Het Britse volk mag mogelijk al volgend jaar zomer naar de stembus om zich uit te spreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Als het aan premier David Cameron ligt, wordt het referendum in juni 2016 gehouden. Dat meldde de Britse krant The Independent gisteravond laat op gezag van bronnen in de regering.

Cameron zou zijn plannen in oktober van dit jaar willen presenteren op het jaarlijkse congres van zijn Conservative Party. In mei – nadat hij was herkozen – liet de premier al weten dat het referendum over het EU-lidmaatschap er zou komen. Toen gaf hij echter alleen aan dat het ergens voor eind 2017 zou plaatsvinden.

Minder tijd voor een goeie deal

Tot de volksvertegenwoordiging wil Cameron met Brussel in conclaaf om opnieuw over de positie van zijn land binnen de EU te onderhandelen. Dat de datum nu eerder druist volgens The Independent in tegen de wensen van minister van Financiën George Osborne. Hij wilde juist zo veel mogelijk tijd om een goeie deal te sluiten met Brussel.

Cameron denkt daarentegen dat de kans groter is dat de Britten pro-EU stemmen als het referendum eerder komt, zo meldt The Independent. Een van de redenen ervoor zijn de recente onderhandelingen met Griekenland. Die bewijzen dat de lidstaten vastbesloten zijn het statenverband bijeen te houden, maar het er ook over eens zijn dat hervormingen noodzakelijk zijn.

‘Meeste steun in jaren’

Een van de bronnen binnen de regering van Cameron zei daarover tegen The Independent:

“Peilingen wijzen uit dat de steun om in de EU te blijven op het hoogste punt in 25 jaar tijd is.”

Het referendum over EU-lidmaatschap was een van de speerpunten van Cameron bij de Britse verkiezingen in de lente van dit jaar. Als hij zou worden herkozen, dat zou de volksraadpleging er komen, zo beloofde de premier toen. In het verleden verzette Cameron zich juist nog tegen het houden van een referendum.

    • Joost Pijpker