Assad: Syrische leger mankracht tekort - wil politieke dialoog

Het Syrische leger kampt volgens de Syrische president Assad met een tekort aan mankracht, waardoor het mogelijk enkele posities moet opgeven om andere belangrijke locaties te kunnen blijven bezetten.

De Syrische president Assad (r) tijdens een bezoek aan militaire troepen in Darayya (Damascus). Foto augustus 2013.
De Syrische president Assad (r) tijdens een bezoek aan militaire troepen in Darayya (Damascus). Foto augustus 2013. Foto EPA

Het Syrische leger kampt volgens de Syrische president Bashar al-Assad met een tekort aan mankracht, waardoor het mogelijk enkele posities moet opgeven om andere belangrijke locaties te kunnen blijven bezetten. Dat zei Assad vandaag in een toespraak op de Syrische televisie.

Assad benadrukte volgens persbureau Reuters dat het Syrische leger “capabel is en alle middelen ter beschikking heeft”, maar dat er te weinig soldaten zijn. Groeperingen die zijn regime omver willen werpen hebben volgens Assad de laatste tijd meer steun gekregen van andere landen. Hij verwijst daarmee naar onder meer Turkije en Saoedi-Arabië.

Einde maken aan burgeroorlog is bespreekbaar

Assad liet verder weten dat hij bereid is om op politiek niveau te praten over manieren om een einde te maken aan de burgeroorlog in zijn land. Hij maakte daarbij de volgende kanttekening:

“Elk initiatief dat niet is gebaseerd op de bestrijding van terrorisme is hol en betekenisloos.”

De troepen van president Assad zijn de laatste maanden steeds verder in het nauw gedreven door rebellengroepen. De regering heeft terrein verloren in het oosten en in het zuiden. Ook de strategisch belangrijke stad Aleppo, bij de Turkse grens, is gedeeltelijk in handen van rebellen.

Oppositiegroepen zitten op één lijn

De twee belangrijkste Syrische oppositiegroepen, de Syrische Nationale Coalitie (SNC) en het Nationale Coördinatielichaam (NCB), zijn het afgelopen week eens geworden over een zogenoemde “routekaart”: een weg naar een oplossing voor de burgeroorlog. Beide groepen vinden dat er een overgangsregering moet komen, maar ze zijn het nog niet eens over de eventuele rol die Assad daarin zou moeten spelen.

(€).

    • Carlijn Vis