Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aboutaleb vraagt Wilders ‘minder Marokkanen’ uit te leggen

Ruim een jaar nadat Geert Wilders zei dat hij ging “regelen” dat er “minder Marokkanen” zouden komen, heeft burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) vanavond de PVV-leider opgeroepen duidelijk te maken hoe hij dit gaat organiseren. Dat zei Aboutaleb in het tv-programma Zomergasten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de landenwedstrijd springen van het CHIO Rotterdam.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de landenwedstrijd springen van het CHIO Rotterdam. Foto: ANP / Marco de Swart

Ruim een jaar nadat Geert Wilders zei dat hij ging “regelen” dat er “minder Marokkanen” zouden komen, heeft burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) vanavond de PVV-leider opgeroepen duidelijk te maken hoe hij dit gaat organiseren. Dat zei Aboutaleb in het tv-programma Zomergasten.

“Wilders heeft erbij gezegd dat hij dat gaat regelen. Dan heeft de samenleving er recht op te weten hoe hij dat gaat doen. Ik wil van hem weten: wat is je plan? Wanneer ga je dat regelen? De samenleving heeft het recht dat plan te kennen.”

Update 27 juli: Reactie Wilders: ‘Beter opletten, Aboutaleb’

Geert Wilders heeft inmiddels via Twitter gereageerd op de uitlatingen van Aboutaleb met het plaatsen van twee oude video’s. In één video uit 2002 is Aboutaleb, toen directeur van het multiculturele instituut Forum, te gast in het tv-programma 2Vandaag, waarin hij politieke uitspraken van Pim Fortuyn bekritiseert:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Aboutaleb. Opdat wij nooit vergeten: https://t.co/5SQExUtIHO #zg15

In een andere video, uit maart 2014, is Wilders te zien tijdens een persconferentie waarin hij zijn minder-Marokkanen-uitspraak toelicht:

“Door het beperken van de immigratie van mensen uit islamtische landen, waaronder Marokko. Door het bevorderen van de vrijwillige remigratie. En door het uitzetten van criminele Marokkanen door ze hun Nederlandse paspoort af te pakken.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders En in het vervolg beter opletten Aboutaleb. Want zo gaan we het doen: http://t.co/rkQTyMz4KF #minderminderminder

Tijdens zijn verkiezingscampagne in maart 2014 liet Wilders zijn aanhang scanderen dat ze minder Marokkanen wilden. Ook riepen de aanwezigen dat ze minder PvdA wilden. Aboutaleb is geboren in Marokko en lid van de PvdA. De uitspraken van Wilders waren reden voor meerdere politieke partijen om tijdelijk of tot op heden geen zaken meer te doen het de Partij voor de Vrijheid en om geen PVV-moties in de Tweede Kamer meer te steunen.

Bekijk hier de beelden van vorig jaar:

Aboutaleb heeft lange tijd niet gereageerd op de controversiële uitlatingen. Duizenden mensen deden indertijd aangifte tegen de PVV-leider - zoveel dat er een speciaal aangifteformulier moest worden aangemaakt. Het OM besloot Wilders te vervolgen. Aboutaleb zei dat hij geen aangifte wilde doen, maar verwees wel naar zijn vader, die bang is dat hij Nederland zou worden uitgezet:

“Dat doet hem waanzinnig veel pijn. Van hem moet er minder zijn, niet omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar omdat hij tot een etnische groep behoort. Mijn ouders zijn bang. Dus ik wil van Wilders weten: wanneer gaat u ze terugsturen?”

De uitspraken van Wilders werden hem nog lange tijd nagedragen. In een tv-debat confronteerde PvdA-leider Diederik Samsom Wilders met de uitlatingen, waarop de PVV-leider uitlegde wat hij ermee bedoeld had: