Zomercarnaval in Rotterdam afgelast om storm

Het Zomercarnaval in Rotterdam wordt vanwege de verwachte weersomstandigheden afgelast. Dat heeft de organisatie in gezamenlijk overleg met de gemeente Rotterdam en de hulpdiensten besloten.

Een kleurrijke deelneemster tijdens de 30ste editie van het Zomercarnaval vorig jaar.
Een kleurrijke deelneemster tijdens de 30ste editie van het Zomercarnaval vorig jaar. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Zomercarnaval in Rotterdam wordt vanwege de verwachte weersomstandigheden afgelast. Dat hebben organisator DUCOS Productions en Stichting Zomercarnaval Nederland in gezamenlijk overleg met de gemeente Rotterdam en de hulpdiensten besloten.

De weersverwachting in het centrum van Rotterdam blijkt te risicovol. Bezoekers die van plan waren om het festival te bezoeken wordt afgeraden om naar Rotterdam af te reizen.

‘Nooit eerder dit besluit hoeven nemen’

De beslissing om het evenement niet door te laten gaan is niet makkelijk geweest, zegt festivaldirecteur Guus Dutrieux:

“We hebben alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar de verwachte weersomstandigheden zijn simpelweg te risicovol om het evenement te laten plaatsvinden. Sinds het 31-jarige bestaan van het Zomercarnaval heeft het festival nooit eerder een dergelijk besluit hoeven nemen.”

In 2013 zijn Dunya Festival en Zomercarnaval samen verdergegaan als Rotterdam Unlimited. Dit vijfdaagse festival trekt ruim 900.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar het centrum van Rotterdam. De straatparade van het Zomercarnaval vormt het hoogtepunt. Ruim 2.500 dansers en danseressen van verschillende culturen en nationaliteiten trekken door de stad gehuld in de meest spectaculaire kostuums.

Update 9.46 uur:
Ook andere evenementen zijn door de storm afgelast. De organisatie van Wonderfeel, een nieuw klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in ‘s Graveland, heeft besloten het programma van vandaag te schrappen. Ook het skûtsjesilen in Stavoren is afgelast vanwege de harde wind, die met zware tot zeer zware windstoten gepaard kan gaan. De zeilwedstrijd wordt dinsdag ingehaald, meldt ANP.

De Parade in Utrecht laat aan ANP weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken.