Code geel: het gaat vandaag hard waaien

Aan het relatief zomerse weer van de afgelopen dagen komt vandaag abrupt een eind. Een depressie uit Frankrijk bereikt namelijk ons land, die gepaard gaat met veel regen. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten overdag. In de kustprovincies kunnen windstoten van 80 tot 90 km/uur voorkomen. Boven land neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer wordt de wind hard tot stormachtig. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, het IJsselmeergebied en de Waddeneilanden. Dat is de waarschuwing voor gevaarlijk weer. Mensen op campings en festivals dit weekend kunnen veel hinder van de wind ondervinden. Dit weekend is onder andere het festival Zwarte Cross in de Achterhoek. De harde wind gaat gepaard met buien en een afwisseling van wolken en zon. Het wordt gemiddeld maar een graad of 16. Gedurende de middag verplaatst de wind zich via de westkust naar het noordelijke kustgebied en het IJsselmeergebied. In de avond nemen de wind en buien weer af. Volgens de meteorologen van weeronline.nl zou het een zomerstorm kunnen worden, die slechts een keer in de vijf jaar voorkomt. Bij een zomerstorm staat er gemiddeld windkracht 9.