VS breiden hulp aan Oekraïense strijdkrachten uit

De VS breidt zijn hulp aan de Oekraïense strijdkrachten uit. Tot nu toe trainden Amerikaanse militairen alleen Oekraïense reservisten, maar in de loop van dit jaar gaan ze ook reguliere troepen opleiden.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden.
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Foto: AP / Nick Ut

De VS breiden hun hulp aan de Oekraïense strijdkrachten uit. Tot nu toe trainden Amerikaanse militairen alleen Oekraïense reservisten, maar in de loop van dit jaar gaan ze ook reguliere troepen opleiden.

Dat kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington vannacht aan, meldt persbureau AP. De training zal plaatsvinden in het westen van Oekraïne, bij de Poolse grens. De kosten zullen volgens AP rond de 244 miljoen dollar bedragen. De VS zijn niet van plan hun materiële steun aan Oekraïne uit te breiden. De VS steunen Oekraïne op dit moment alleen met ‘niet-dodelijke’ apparatuur, zoals voertuigen, medicijnen en nachtkijkers.

Biden: Pro-Russische separatisten schenden staakt-het-vuren

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden belde afgelopen nacht met de Oekraïense president Petro Porosjenko over de uitbreiding van de steun aan de Oekraïense strijdkrachten. Beiden waren het erover eens dat Rusland en pro-Russische separatisten zich niet hebben gehouden aan een overeenkomst uit februari tot een staakt-het-vuren en het terugtrekken van zware wapens, meldt het Witte Huis.

Daarnaast spraken de twee over het terugdringen van corruptie in Oekraïne en de noodzaak van gerechtigheid voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die een jaar geleden werd neergehaald boven Oost-Oekraïne.