Vandaag in de Tour: een oranje muur van 14 kilometer - de Alpe d’Huez!

Bauke Mollema komt achter Sky-renner Froome door de Hollandse bocht op de Alpe d'Huez in 2013.
Bauke Mollema komt achter Sky-renner Froome door de Hollandse bocht op de Alpe d'Huez in 2013. Foto ANP / Koen van Weel

In de laatste twee Alpenritten ging het échte offensief komen, zo bezwoer Nairo Quintana gisteren. Twee aankomsten bergop, dat bood kansen om geletruidrager Chris Froome op de knieën te dwingen. Gisteren op La Toussuire lukte dat een beetje, en won de Colombiaan een halve minuut op Froome. Wordt het vandaag dan toch nog spannend?

Veel tijd heeft de nummer twee in het klassement (op 2.38 minuut) daar niet voor. Met 110 kilometer is de rit tussen Modane en L’Alpe d’Huez een van de kortste in deze ronde. Wel is de weg tot aan de ‘Nederlandse berg’ ook al erg lastig, omdat de Col de la Croix de Fer eveneens nog moet worden beklommen.

Toch ligt het zwaartepunt van de rit pas op de laatste col, de lange, steile klim met zijn 21 haarspeldbochten. De renners zullen daar zoals altijd door een oranje haag moeten rijden. Want acht keer was er een Nederlander de beste op L’Alpe d’Huez en sindsdien is de Alpencol elke keer dat de Tour passeert voor eventjes van ‘ons’.

Hoe verging het vorige keer?

Nairo Quintana zal goede herinneringen hebben aan de laatste keer dat de Tour aankwam op L‘Alpe d’Huez. In 2013 reed hij namelijk Alberto Contador op meer dan twee minuten, terwijl de latere Tourwinnaar Chris Froome ruim een minuut na de Colombiaan over de streep kwam. Winnaar die dag was echter de Fransman Christophe Riblon.

Wie maken er kans?

Gezien zijn versnelling van gisteren is Nairo Quintana misschien wel dé favoriet op L’Alpe d’Huez. Maar als de Colombiaan deze ronde nog een etappe wil winnen, dan zal hij wel moeten voorkomen dat er andere renners wegrijden. Anders komt hij, net zoals gisteren achter Vincenzo Nibali, opnieuw net te laat.

De kans is echter groot dat Nibali zich vooral richt op het kapotrijden van Froome, waardoor andere renners zich op de dagzege kunnen richten. En waarom zou dat geen Nederlander kunnen zijn? Want als Nibali de kans krijgt om weg te rijden, dan krijgen Robert Gesink en Bauke Mollema die ook.

Bekijk ook de interactieve kaart van L’Alpe d’Huez van The Guardian