Turkse politie zet traangas in tegen demonstranten Ankara

Demonstranten de straat op vanwege de Turkse militaire actie tegen de Koerdische militanten, in Istanbul gisteren.
Demonstranten de straat op vanwege de Turkse militaire actie tegen de Koerdische militanten, in Istanbul gisteren. AFP / Yasin Akgul

De Turkse politie heeft waterkanonnen en traangas ingezet tegen betogers in Ankara, die demonstreren tegen de toegenomen spanningen tussen Turkije en de Koerden.

Dat meldt persbureau Reuters. Een journalist was ter plaatste. Er waren zo’n duizend demonstranten op de been. Eerder hebben autoriteiten een geplande vredesmars in Istanbul verboden.

Turkije voerde vannacht aanvallen uit op onder meer schuilplaatsen van rebellen van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK, bunkers, opslagfaciliteiten en andere “logistieke punten”. Ook werden er lucht- en grondaanvallen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS). De wapenstilstand met Turkije betekent niets meer na de aanvallen van vannacht, verklaarde de partij.

Gisterochtend begon Turkije met luchtaanvallen op Syrië. Ook waren er gevechten aan de grens; de eerste directe confrontatie tussen IS en het Turkse leger.

Zelfmoordaanslagen bij Syrisch-Turkse grens

Terreurbeweging Islamitische staat heeft zelfmoordaanslagen gepleegd in twee dorpjes bij de door de Koerden gecontroleerde Syrische grensstad Tel Abyad. Dat stelt het Syrische Observatorium voor de Mensnrechten, schrijft Reuters. Doel van de aanval zouden Koerdische checkpoints zijn. Twee vrachtwagens vol explosieven werden tot ontploffing gebracht.

Aanslag keerpunt in houding Turkije

Bij een aanslag in de Turkse grensplaats Suruç eerder deze week kwamen 32 mensen om. De Turkse regering houdt IS verantwoordelijk voor de aanslag en daarom speelt Turkije nu een actievere rol in de strijd tegen IS: het land gaat meer samenwerken met de VS en de beveiliging van de grens met Syrië opvoeren.

Dat Turkije eerst een ambivalente rol speelde in de strijd tegen IS - het steunde het Westen, maar hield afstand van de militaire strijd - komt door de binnenlandse en regionale belangen van het land, schreef onze redacteur Toon Beemsterboer vandaag in nrc.next:

“Turkije maakt zich grote zorgen over de Syrische Koerden, die in het noorden van Syrië een autonoom gebied met zelfbestuur hebben gevestigd. De Syrische Koerden zouden in principe dezelfde rol kunnen vervullen als de Koerden in Noord-Irak, die wapens en training krijgen van het Westen. Maar Turkije is er fel op tegen dat het Westen deze militie gaat bewapenen. Want die is gelieerd aan de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK, die al dertig jaar een bloedige guerrilla voerde in Turkije.”

Woensdag werden twee Turkse agenten doodgeschoten in het huis dat zij deelden, nabij de grens met Syrië. De PKK heeft die aanslag opgeëist.