Tunesië voert nieuwe anti-terrorismewetgeving in

Archieffoto van de Tunesische premier Habib Essid die het parlement toespreekt.
Archieffoto van de Tunesische premier Habib Essid die het parlement toespreekt. Foto: AP / Hassene Dridi

Het Tunesisch parlement heeft met een grote meerderheid een nieuwe anti-terrorismewet aangenomen, ondanks zorgen van mensenrechtenorganisaties dat de wet kan worden misbruikt om politieke tegenstanders de mond te snoeren.

Dat meldt persbureau AFP. Van de afgevaardigden stemden 174 voor de wet, tien onthielden zich van stemming. Niemand stemde tegen.

Doodstraf

De nieuwe wet, die bedoeld is om terrorisme beter te kunnen bestrijden, maakt het mogelijk om mensen die als terrorist worden beschouwd de doodstraf op te leggen. In de oude terrorismewet van 2003 is geen sprake van de doodstraf. De doodstraf is wel toegestaan in Tunesië, maar wordt sinds 1991 niet meer uitgevoerd.

NGO’s hebben teleurgesteld gereageerd op de nieuwe wet. Zij bekritiseren een clausule die voorschrijft dat verdachten vijftien dagen mogen worden vastgehouden zonder een advocaat te spreken. Ook zou het afluisteren van verdachten te gemakkelijk worden toegestaan, waardoor mensenrechten in het nauw zouden komen.

Aanslagen op toeristische bestemmingen

Er werd in Tunesië al jaren gedebatteerd over de nieuwe terrorismewet. Door twee grote aanslagen in het land op plaatsen die populair zijn onder toeristen, kwam de totstandkoming van de wet in een stroomversnelling. Op 26 juni pleegde een man een aanslag op toeristen in de Tunesische badplaats Sousse. Daarbij kwamen 39 mensen om het leven. In afgelopen maart werden 22 mensen doodschoten in het Bardo Museum in Tunis, onder wie 19 toeristen.

Afgelopen week besloot de Nederlandse reisorganisatie TUI Nederland alle vakanties en vluchten naar Tunesië te schrappen, in navolging van een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder deze maand vroeg de Britse regering haar landgenoten om het land zo snel mogelijk te verlaten uit veiligheidsoverwegingen. Tunesië is in sterke mate afhankelijk van inkomsten uit toerisme.