Op Alpe d’Huez hopen 15.000 Nederlanders op superdag van Gesink

Geletruidrager Chris Froome in de etappe van vrijdag.
Geletruidrager Chris Froome in de etappe van vrijdag. Foto LIONEL BONAVENTURE/AFP

Liters bier, barbecuerook en oranje pruiken. Vrijdagavond stond het in bocht 7 – die bekendstaat als de ‘Nederlandse bocht’ – op Alpe d’Huez al vol met honderden Nederlandse wielerliefhebbers. In totaal worden zaterdag zo’n 15.000 Nederlanders verwacht op Alpe d’Huez, waar acht keer een Nederlander een Touretappe won. De laatste was Gert-Jan Theunisse in 1989.

Zaterdag finisht het peloton op Alpe d’Huez. Bij de Tourorganisatie is er vrees voor wangedrag onder toeschouwers, zeker na het incident rond geletruidrager Chris Froome. Vorige week zou urine naar hem zijn gegooid. De organisatie probeert problemen te voorkomen door het plaatsen van extra hekken, dit jaar al vanaf bocht 5 tot aan de finish. Ook worden er meer politieagenten ingezet. Twee Nederlandse agenten patrouilleren in de buurt van de Nederlandse bocht.

Tourorganisator ASO en de internationale wielerunie UCI hebben een oproep gedaan aan fans. „We vragen aan het publiek dat massaal langs de kant staat om elke renner te respecteren, hun integriteit en in het bijzonder die van de geletruidrager.”

Twee Nederlanders staan in de toptien: Robert Gesink op de zesde plaats en Bauke Mollema (achtste).