Storm zwakt af, KNMI trekt code rood in - dode door omgevallen boom

Vanwege de zware storm was het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht stilgelegd.
Vanwege de zware storm was het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht stilgelegd. ANP / Evert Elzinga

Het KNMI heeft het weeralarm (code rood), dat alleen nog gold voor de provincie Noord-Holland, ingetrokken. Door de zware storm is een persoon om het leven gekomen.

Nu geldt code oranje voor extreem weer in het Waddengebied en Friesland. Daar kunnen zware windstoten voorkomen, van rond de 110 kilometer per uur. In het kustgebied van Noord-Holland, het IJsselmeergebied en in Groningen en Drenthe komen nog zware windstoten voor tot 90 kilometer per uur. Daar geldt code geel: gevaarlijk weer.

In de rest van Nederland is geen waarschuwing meer van kracht. “In de loop van de avond neemt de storm in kracht af”, zegt een woordvoerder van het KNMI tegen persbureau ANP.

[inbeeld]

In sommige delen van het land weer de weg op

Ook het advies van Rijkswaterstaat om vanwege de storm niet de weg op te gaan is afgezwakt. Dit geldt alleen nog voor de gebieden waar code rood of oranje is afgesteld.

Verwachting: problemen A44 nog tot 21 uur

Rijkswaterstaat verwacht dat de problemen met omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de A44 bij Wassenaar nog zeker tot 21.00 uur duren. De weg is daar afgesloten. Op de A12, Den Haag-Utrecht, waren aan het begin van de avond weer twee van de vier rijstroken beschikbaar. De andere kant op is de snelweg richting Den Haag nog steeds afgesloten vanaf Reeuwijk.

Vertraging treinen neemt af

De vertraging met de treinen in de Randstad neemt langzaam af, laat de NS weten. Eerder reed er helemaal geen treinverkeer tussen Utrecht en Amsterdam. Ook op diverse andere trajecten reden geen treinen. Momenteel is er nog beperkt treinverkeer tussen Zwolle en Meppel en geen treinverkeer tussen Beilen en Hoogeveen en tussen Deventer een Rijssen.

Twitter avatar ProRail ProRail Onze mannen werken hard om bomen en takken van het spoor te halen. Nog op pad? Check je reis op ns.nl #zomerstorm http://t.co/PDCu2uSh3e

Veel schade, dode en gewonden door storm

Door de storm vandaag - de zwaarste in juli sinds de metingen in 1901 van start gingen - is een persoon omgekomen. Dat gebeurde toen een boom op zijn auto viel, in het Gelderse Wolfheze. Ook zijn minstens drie mensen gewond geraakt door omvallende bomen.

Op Twitter komen veel foto’s voorbij van omgevallen bomen; op huizen, auto’s en straten. In Amsterdam konden trams een tijdje niet meer rijden. Ook in Den Haag was een bepaalde tramlijn niet toegankelijk. Het tramverkeer is nog steeds ontregeld. Veel evenementen en festivals zijn vandaag geannuleerd vanwege het extreme weer.

Twitter avatar Astervt Aster van Tilburg De #zomerstorm heeft flink huisgehouden op @stortemelk in @Vlieland. Nu hopen dat mijn slaapzak weer droogt… http://t.co/h7Vhx97GRi
Twitter avatar RTVNH RTV NH Een prachtige foto van de dijk bij Den Helder, bekijk hier meer foto’s van de zomerstorm http://t.co/eXW8n29sNo http://t.co/4C4I1Cwhtm
Twitter avatar RTVNH RTV NH Twee enorme bomen zijn vandaag op een stel huizen in Alkmaar terecht gekomen http://t.co/84vPUZasdt http://t.co/Mgf44SQ6AO