Saoedische coalitie start vijfdaagse wapenstilstand Jemen

Aanhangers van de Houthi-rebellen demonstreerden gisteren tegen de Saoedische luchtaanvallen op posities van de Houthi's, in Sanaa.
Aanhangers van de Houthi-rebellen demonstreerden gisteren tegen de Saoedische luchtaanvallen op posities van de Houthi's, in Sanaa. EPA / Yahya Arhab

De Saoedische coalitie start vanavond vlak voor middernacht een vijfdaagse wapenstilstand in Jemen zodat humanitaire hulp kan worden verleend.

Dat staat in een verklaring die is verspreid door Saoedische media, meldt persbureau AP. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi zou de Saoedische koning Salman om het staakt-het-vuren hebben gevraagd.

De coalitie zal wel antwoorden op eventuele militaire actie van shi’itische Houthi-rebellen of bondgenoten. De vorige humanitaire wapenstilstand, eerder deze maand aangekondigd, hield nooit echt stand. Beide partijen beschuldigden elkaar daarvan.

De Saoedische coalitie begon in maart met de luchtaanvallen tegen de Houthi’s, die hoofdstad Sanaa en andere steden hebben ingenomen.