Shinen met de voetjes in ’t zand

Foto Bastiaan Heus
Foto Bastiaan Heus

Met het zand tussen de voeten goochelen balkunstenaars op de beats van zomerse muziek. Supporters met een cocktail genieten van cheerleaders en een omhaal. Als het weer een beetje meezit, waan je je op het strand van Copacabana. BSU La Bastille/Amsterdam en Pelikaan Beachsoccer Zwolle strijden deze zondag om de Nederlandse titel van het strandvoetbal.

„Of je wordt verliefd of je haat deze sport”, zegt Danny de Jong (43) van BSU. Hij heeft drie Braziliaanse ploeggenoten die het Nederlandse beachsoccer naar een hoger niveau tillen. Voor veel jongens is deze sport hét alternatief voor de voetballoze zomermaanden. „Het is shinen met de voetjes in het zand”, zegt captain Michael Wolf (30) van het team uit Zwolle.

Een shirt en een broekje is het enige wat ze nodig hebben. En natuurlijk een bal in het Beachstadion van Scheveningen. Soms krijgen de spelers blauwe tenen en schenen, maar de techniek staat voorop. Het overspelen, door de lucht om het opstandige zand te vermijden, is het voorspel voor spectaculaire goals. De Nederlands kampioen mag uiteindelijk meedoen aan de Champions League in de strandsport die gedomineerd wordt door professionals uit Brazilië, Portugal en… Rusland.