Dode en gewonden door noodweer - treinverkeer hervat

Uit het hele land komen meldingen van stormschade, wegens het noodweer. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. Tussen Amsterdam en Utrecht is het treinverkeer stilgelegd. Het is de zwaarste julistorm sinds de start van de metingen in 1901.

Een straat bezaaid met afgewaaide takken.
Een straat bezaaid met afgewaaide takken. Foto: ANP / Bart Maat

In het Gelderse Wolfheze is een man omgekomen nadat een boom op zijn auto was gevallen. In Amsterdam raakten twee mensen gewond door het noodweer. Het is de zwaarste julistorm sinds de start van de metingen in 1901.

Het dodelijke ongeval gebeurde bij het Bilderberghotel. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. In Amsterdam raakten twee mensen gewond doordat een boom op een auto viel. Brandweerlieden moesten de bestuurder, die achter het stuur bekneld zat, uit de auto bevrijden. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend.

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Brandweer verwerkt al meer dan 100 stormmeldingen. Twee personen gewond na boom op auto Zoutkeetsplein. Brandweer bevrijdt bestuurder #storm

Rijkswaterstaat: ga de weg niet op

Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt tegen persbureau ANP:

“We krijgen nu zelfs meldingen binnen over afgewaaide daken van vrachtwagens. Dus adviseren wij mensen dringend om niet de weg op te gaan en de reis uit stellen.”

A4 weer open

De A4 van Amsterdam naar Den Haag is weer opengesteld voor het verkeer. De A4 raakte eerder op de middag bij Roelofarendsveen deels onbegaanbaar vanwege takken en omgewaaide bomen op de weg. De A44 van Amsterdam richting Wassenaar blijft voorlopig nog wel dicht. Ook daar is de weg versperd door omgewaaide bomen en afgebroken takken.

Ook andere wegen als de A12 bij Reeuwijk en de A9 bij Akersloot werden vanwege de storm afgesloten.

Treinverkeer Noord-Holland ernstig ontregeld

Het treinverkeer in Noord-Holland is ernstig ontregeld, laat de NS weten. De NS adviseert reizen zo veel mogelijk uit te stellen. Op een aantal trajecten zijn bomen op het spoor gevallen. Tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk, Utrecht Centraal en Weesp rijden voorlopig geen treinen door de weersomstandigheden.

Twitter avatar NS_online NS online Van/naar Amsterdam CS: er rijden geen treinen door weersomstandigheden. http://t.co/axyyfHaEPO #Asd

In Amsterdam rijden geen trams meer, zo heeft vervoersbedrijf GVB besloten in overleg met de politie.

Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo De hinder door de storm is fors. In overleg met de politie heeft GVB besloten het tramverkeer tijdelijk stil te leggen.

Veel schade door omgevallen bomen

Schade komt vooral van bomen die zijn omgewaaid op huizen, auto’s, tuinen en straten. Ook zijn gevel- en dakplaten losgewaaid.

Twitter avatar vid VID De brandweer heeft het druk op de #A44. @BBuijtenhek zag het gebeuren. @PolDenHaag vraagt A44 te MIJDEN. #stormschade http://t.co/gng3daAAQr
Twitter avatar regio15 Redactie Regio15.nl Op de Volendamlaan zijn twee bomen omgewaaid. De brandweer bellen moet maar met een mobieltje, denken we, http://t.co/gyLcumNT0n
Twitter avatar mediatvnl MediaTV #Alblas #Barendrecht in afwachting van de brandweer hielden buurtbewoners een touw vast http://t.co/Qrp8McC0Gi
Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Brandweer erg druk met tientallen meldingen stormschade. Bel alleen 112 bij acuut gevaar voor mens of dier http://t.co/iOB7AKMTdO

Code rood in westelijke provincies

Het KNMI had de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, aan het begin van de middag uitgebreid naar een groter deel van het land: Utrecht en Noord-Brabant ook voor het IJsselmeer, het Waddengebied en de provincies Flevoland en Friesland. Code rood geldt nu alleen nog voor Noord-Holland, code oranje voor Flevoland, Friesland en de waddeneilanden. In de rest van het land is code geel van kracht.

stormknmi

Volgens weeronline.nl is het de zwaarste storm in juli sinds de metingen in 1901 begonnen. In IJmuiden waaide het langer dan een uur windkracht 10. Dat is een voorwaarde om te kunnen spreken over een ‘zomerstorm’. De zwaarste windstoot tot nu toe was 121 kilometer per uur, ook in IJmuiden.

De stormachtige wind verplaatst zich in de middag over het land naar het noordoosten. Pas in de avond wordt het weer rustiger. Verder komen er in de ochtend en in de eerste helft van de middag vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Plaatselijk gaan die gepaard met hagel.

Hinder voor vakantiegangers; evenementen afgelast

De waarschuwing voor zware storm komt op een dag dat er in Europa veel vakantieverkeer is. De ANWB adviseert vakantiegangers om pas na de storm te vertrekken, zeker voor mensen die met een caravan op pad willen gaan.

Verschillende evenementen in Nederland zijn wegens de storm afgelast, waaronder het Zomercarnaval in Rotterdam, de zeilwedstrijd het skûtsjesilen in Stavoren, het concert Amsterdam Live on Stage in Amsterdam,  het festival Welcome to the Future in Twiske en het klassieke muziekfestival Wonderfeel in ’s Graveland.