Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

PKK: wapenstilstand met Turkije betekent niets meer

Een betoger gooit een Molotovcocktail richting de politie tijdens een betoging in de straten van Istanboel gisteravond.
Een betoger gooit een Molotovcocktail richting de politie tijdens een betoging in de straten van Istanboel gisteravond. Foto AFP / Yasin Akgul

De wapenstilstand tussen de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Turkse regering is betekenisloos geworden na de aanvallen vannacht op kampen van de PKK in het noorden van Irak. Dat heeft de partij via zijn website gecommuniceerd, meldt persbureau Reuters.

Turkije: we gaan door met aanvallen

De PKK voerde de afgelopen dertig jaar een bloedige guerrilla tegen het Turkse leger voor een eigen staat, maar sinds 2013 neemt het een wapenstilstand in acht. Turkije voerde vannacht aanvallen uit op onder meer schuilplaatsen van PKK-rebellen, bunkers, opslagfaciliteiten en andere “logistieke punten”, zo liet de Turkse regering weten. Ook werden er lucht- en grondaanvallen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS).

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verklaarde vanochtend dat de veiligheidsoperatie in het land tegen IS-aanhangers en Koerdische militanten verdergaat “zolang Turkije wordt bedreigd”. Eerder zei Davutoglu al dat Turkije vastbesloten is om alle “terroristische” groepen aan te pakken “zonder onderscheid”. Of het nu gaat om IS of de PKK.

Veilige zone in Noord-Syrië

Turkije wil dat delen van Noord-Syrië een ‘veilige zone’ worden, waar Assads troepen en vliegtuigen niet kunnen komen. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vanochtend in een persconferentie. De veilige gebieden langs de grens in Syrië moeten veiligheid bieden aan Syriërs die vluchten voor de terroristen van IS.

embed-3-w1280

Turken laten hun schroom varen

Tot nu toe nam Turkije in de strijd tegen IS een ambivalente positie in, schrijft onze redacteur Toon Beemsterboer.

De opstand tegen het Syrische regime, dat volgens de Turkse regering verantwoordelijk is voor de opmars van radicaal-islamitische rebellen, had meer prioriteit. Ook maakt Turkije zich grote zorgen over de Syrische Koerden, die in het noorden van Syrië een autonoom gebied met zelfbestuur hebben gevestigd. Hierdoor vreest Turkije dat de opstand van de Koerdische minderheid in eigen land weer oplaait.

Dus knepen de Turkse autoriteiten een oogje toe terwijl duizenden buitenlanders vanuit Turkije de grens met Syrië overstaken om te vechten voor IS en andere rebellengroepen. Ook weigerde Turkije zijn luchtmachtbases open te stellen voor bombardementen op IS, tenzij er een no-flyzone zou worden ingesteld boven het noorden van Syrië. Maar daar zagen de VS niets in. Zij wilden de strijd niet uitbreiden naar het Syrische regime.

Turkse politie-actie

Donderdagavond werd bekend dat Turkije en de Verenigde Staten een akkoord hebben bereikt over het gebruik van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik om aanvallen uit te voeren op IS. Al maanden probeerden de VS dit militaire vliegveld in Zuid-Turkije te gebruiken voor luchtaanvallen op de terroristische organisatie. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoğlu staat het gebruik van Incirlik los van de militaire aanval op IS.

Naast de luchtaanvallen in Syrië is Turkije in eigen land een politie-actie gestart tegen militante groepen. Donderdagnacht zijn meer dan vijfduizend Turkse agenten verspreid over dertien provincies, honderden panden binnengevallen waarbij 251 mensen zijn opgepakt. Bij deze grootschalige operatie zijn ook helikopters en militaire eenheden ingezet. Naast mogelijke IS-panden werden ook locaties binnengevallen die mogelijk worden gebruikt door Koerdische strijders gelieerd aan PKK.

Reden om ook leden van de verboden Turks-Koerdische PKK aan te pakken is een aanval van eerder deze week. Toen schoten leden van de partij twee Turkse politieagenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS.

Vredesmars verboden

De vredesmars die morgen zou worden gehouden in Istanboel is verboden, meldt Reuters. De gouverneur van Istanboel staat de mars niet toe, wegens vrees voor “provocaties” en “verkeershinder”.

Lees ook uit NRC: Hoe Turkije de Syrische oorlog ingesleurd wordt en een interview met NAVO-watcher Sinan Ülgen: Oorlog tussen Turkije en IS, NAVO wacht af