In beeld

Obama’s eerste keer als president in Kenia

Voor het eerst in zijn presidentschap bezoekt Barack Obama het land van zijn vader, Kenia. Trots eist het land zijn zoon op. Maar er heerst ook teleurstelling. Obama gedraagt zich niet als een Afrikaan, zeggen ze. Waar blijven de cadeautjes? De gaten in de wegen zijn gevuld, het afval opgeruimd en de bedelaars verwijderd. In het voor de gelegenheid opgepoetste Nairobi hangen spandoeken met de tekst: Welkom thuis. Net als in Kogelo verwachten ook in de hoofdstad de regeerders presentjes. Vicepresident William Ruto, wiens rechtszaak nog steeds loopt bij het ICC, hoopt op erkenning door Obama de hand te mogen schudden. En de regering wil extra geld voor terreurbestrijding en voor het Keniaanse leger in Somalië.
Even op de foto met Barack.
AFP / Simon Maina
Obama-vlaggetjes in het centrum van Nairobi.
AP / Ben Curtis
De 7-jarige Barack Obama, vernoemd naar de Amerikaanse president, loopt naar de Senator Obama basisschool in het dorpje Kogelo, het geboortedorp van Obama’s vader. Het dorpje werd een trekpleister voor Amerikaanse toeristen en daags na Obama's verkiezingszege in 2009 legde de overheid er elektriciteit en een verharde weg aan.
Reuters / Thomas Mukoya
Obama met de Keniaanse president Kenyatta.
AFP / Simon Maina
Met deze mal maakt Wycliff Madegwa prints op t-shirts in zijn kleine werkplaats in de sloppenwijken van Kibera.
Reuters / Noor Khamis
Een graffitischildering van de Keniaanse graffitikunstenaar Bankslave in Nairobi.
AP / Ben Curtis
Lokale dagbladen zijn in de ban van Obama.
AFP / Simon Maina
Voor veel inwoners van Nairobi is het busje, de matatu, het belangrijkste vervoersmiddel. Chauffeur Solomon Murimia heeft een mooie Amerikaanse variant.
AFP / Simon Maina
Graffiti in de straten van Nairobi.
AFP/ Till Muellenmeister
Obama omhelst zijn halfzus Auma Obama op het vliegveld Jomo Kenyatta in Nairobi. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta kijkt toe.
EPA / Daniel Irungu
Kenianen verzamelen zich in het Memorial Park in Nairobi om een glimp op te vangen van Obama.
AFP / Carl de Souza