Obama bespreekt homorechten tijdens bezoek Kenia

Obama en Kenyatta vandaag.
Obama en Kenyatta vandaag. EPA / Daniel Irungu

President Obama heeft voor het eerst sinds zijn presidentschap Kenia bezocht, het land waar zijn vader vandaan komt. Hij besprak homodiscriminatie.

De plaatsvervangend president van Kenia, William Ruto, zei in mei dat er “geen ruimte” is voor homo’s in Kenia. Homoseksuele relaties zijn er verboden, net als in veel andere Afrikaanse landen. In Zuid-Afrika zijn homohuwelijken toegestaan - het enige land in Afrika.

Tijdens een persconferentie in Nairobi, samen met de Keniaanse presdient Uhuru Kenyatta, zei Obama vandaag dat het discrimineren van homo’s hetzelfde is als mensen anders behandelen vanwege hun ras.

“Als een Afro-Amerikaan in de VS ben ik me er pijnlijk van bewust wat er gebeurt als mensen anders behandeld worden. Wie mensen anders behandelt, niet omdat ze kwaad doen maar alleen omdat ze anders zijn, kiest het pad van aantasting van vrijheden.”

Een politicus reageerde met de stelling dat Obama zich “verbindt met Afrika” maar tegelijkertijd “de waarden van Afrika” beledigt. Homorechten zijn een “non-kwestie” voor Kenianen, zei ook Kenyatta. “Er zijn zaken die we niet delen - onze cultuur, onze maatschappij accepteert ze niet.”

Kenia deel identiteit Obama

Voor Obama is Kenia meer dan alleen het land waar zijn vader, Barack Obama sr., in 1936 geboren werd en in 1982, na omzwervingen over de hele wereld, stierf. Het land speelde een grote rol in het ontdekken van zijn eigen identiteit, schreef onze correspondent Guus Valk gisteren in NRC:

“In zijn autobiografie Dreams from My Father beschrijft Obama hoe hij opgroeide met veel vragen over wie hij was, met een blanke moeder en een afwezige zwarte vader. In de zomer van 1988 bezocht hij Kenia voor het eerst.

“Op het vliegveld werd Obama opgehaald door een vrouw, die zijn achternaam herkende. Dat moment maakte indruk op Obama, die in de VS nergens bij hoorde. ‘Ik voelde de troost, de kracht van de identiteit die een naam kan geven. Hoe een naam een hele geschiedenis met zich mee kan dragen in gedachten van andere mensen.’

“Maar Obama had Kenia vooraf geïdealiseerd, bleek gaandeweg. Hij hoorde verhalen over etnisch geweld en sektarisme, en realiseerde zich dat hij veel problemen van Kenia herkende uit het zwarte deel van Chicago.”

Graag had Obama het geboortedorp van zijn vader bezocht, het westelijke Nyang’oma Kogelo. Maar de beveiliging van de president staat dat niet toe. Zijn familieleden zullen naar Nairobi worden gebracht.