Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Airbnb’ers moeten hun inkomsten delen met hun buren

’t Is in de grote steden van ons land in de mode om huizen te verhuren via de website Airbnb. Toeristen kunnen zo in huiselijke omgeving vertoeven. Het levert echter nogal eens overlast op voor de omgeving van de mensen die hun huis verhuren. Dacht je vijf jaar geleden nog een stulpje te hebben betrokken in een rustige buitenwijk, nu word je uit je slaap gehouden door Spanjolen (die blijken alleen overdag te slapen) en glij je de volgende morgen uit over door Britse brulapen afgescheiden kots. Het is tijd voor regels om deze overlast te beperken. Zo moet er een Airbnb-bestemmingsplan komen: je huis moet door de gemeente Airbnb-proof worden verklaard. Bovendien moeten de Airbnb-verhuurders geld afdragen aan de buren. En in ieder Airbnb-huis moeten zoals in een vliegtuig kotszakjes worden geïnstalleerd.

Stelling: We moeten salontafels gewoon salontafels noemen

Er is de laatste tijd veel gedoe in de media over transgenders. De opvatting dat iemands seksuele identiteit niet wordt bepaald door het geslachtsorgaan, vindt steeds meer weerklank. Dus moeten we iemand man noemen als hij/zij zich man voelt, terwijl hij/zij vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Goede zaak, maar het gaat ons niet ver genoeg. Als iemand zich een salontafel voelt, moeten we hem/haar ook een salontafel noemen en als zodanig behandelen. Ook al zijn de uiterlijke gelijkenissen tussen de mens en de salontafel nog zo beperkt.

Stelling: Een tv-programma gaat de Europese Unie redden

De politieke leiders van de EU doen hun best de Unie te redden, maar het volk begrijpt er intussen niets meer van. Help, een kloof tussen burger en politiek! Daar moeten we iets aan doen, en wel in de vorm van een tv-programma. In So you think you can have a monetary Union without democratic legitimacy (SYTYCHAMUWDL) leggen alle EU-kopstukken uit waarom ze denken dat het huidige systeem ideaal is. Wie hier niet in slaagt wordt gedwongen mee te doen aan het programma EU-leiders springen op zaterdag.

Stelling: Wij kunnen niet weten of er vergeten groenten bestaan

Ons wordt wijsgemaakt dat we pastinaak en en koolrabi zijn ‘vergeten’. O ja? Waarom hebben we het dan over ze? Groenten die voortdurend onder de aandacht worden gebracht zijn precies het tegenovergestelde van vergeten groenten. Wat dan wel vergeten groenten zijn, weten we niet.

Stelling: Frankrijk is overschat

De Autoroute du Soleil staat de hele zomer weer dichtgeplamuurd met Nederlandse auto’s. Nederlanders denken dat het goede leven alleen in Frankrijk te vinden is, met zijn verfijnde taal, perfecte croissantjes en pittoreske vergezichten. Maar hoe leuk is het om dagenlang in de file te staan, om te eindigen tussen de Nederlanders op een propvolle camping? Nee, dan Zuid-Limburg: dichter bij huis, rustiger en minstens zo mooi. Niet voor niets heeft deze streek de slogan ‘Zuid-Limburg, je zal er maar wonen’. Om daarop te variëren: ‘Zuid-Limburg, je zal er maar een schitterende meerdaagse fietstocht maken terwijl al je landgenoten creperen in de bloedhete Ardèche.’

Stelling: Topvrouwen zijn eigenlijk gewoon mislukte mannen

De redactie mini-opinie wenst u een vrolijk weekend.

en Floor Rusman